Capital.ba

Rusi zainteresovani za uvoz srpskih vina

12.06.2013. / 7:20

vinoBEOGRAD, Ruski trgovinski lanci su zainteresovani za uvoz vina iz Srbije, ali je za ulazak na to tržište potrebno obezbijediti standardni kvalitet i konkurentne cijene, upozorio je u utorak savjetnik predsjednika Privredne komore Srbije za Rusku Federaciju Miroslav Mitković.

Bilo je već pokušaja izvoza vina proizvedenih u Srbiji na rusko tržište, ali do sada je svoje mjesto u ruskim prodavnicama našlo jedino Vino Župa, kazao je Mitković na sastanku Grupacije za vinogradarstvo i vinarstvo i Udruženja vinogradara i vinara Srbije “Vivis”.
Poseban interes za uvoz srpskih vina iskazao je ruski partner koji ima 2.500 prodavnica pića, a srpski proizvođači imaće priliku da svoju robu ne samo toj kompaniji, već i ostalim trgovinskim lancima predstave 24. juna u Moskvi. Planirano je da prezentacija bude organizovana u Ambasadi Srbije u Moskvi, a još nije poznato koliki broj i koji će srpski proizvođači učestovati na toj izložbi i potom razgovorati sa zainteresovanim partnerima.
Dogovori su u toku, a kako je Mitković napomenuo, osim vinara, priliku imaju da se predstave i proizvođači ostalih prehrambenih artikala.
Po dosadašnjim iskustvima, presudni su kvalitet i cijena vina, a ne kvantitet, jer na tržištu Rusije ima mjesta i za male proizvođače vrhunskih i visokokvalitetnih vina, kazao je Mitković.
Naša prednost je i ugovor o slobodnoj trgovini sa Rusijom, ali mora se dosta raditi na marketinškom nastupu kako bi se nametnuli u odnosu na vina koja dolaze iz Francuske, Italije, Čilea, naveo je on. Gvozden Radenković iz Udruženja vinogradara i vinara Srbije istakao je da naša vina imaju besprijekoran kvalitet i mogu da pariraju bilo kojim vrstama vina iz bilo koje zemlje. On je takođe ukazao da ruski partneri ne traže obavezivanja u smislu količina, ali je neophodno naći optimum cijene i kvaliteta koji nudimo. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!