Capital.ba

Investitori traže sigurnost u dugoročnim obveznicama

30.05.2013. / 11:55

wall streetNJUJORK,  Na Wall Streetu su u srijedu cijene akcija pale, jer se ulagači plaše da će Fed uskoro zaoštriti monetarnu politiku, pa sigurnost traže u dugoročnim obveznicama, na koje posljednjih dana rastu prinosi.

Dow Jones oslabio je 106 bodova, ili 0,69 odsto, na 15.302 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,70 odsto, na 1.648 bodova, a Nasdaq indeks 0,61 odsto, na 3.467 bodova.

Od polovine prošle sedmice, kada je predsjednik Feda Ben Bernanke kazao da će se na jednoj od idućih sjednica centralne američke banke odlučivati o smanjenju podsticajnih monetarnih programa, prinosi na obveznice rastu.

Juče su na 10-godišnje američke obveznice dostigli 2,235 odsto, najviši nivo u više od godinu dana. Time je smanjena razlika između prinosa na te obveznice i dividendnog prinosa na akcije u sastavu S&P 500 indeksa, koji iznosi oko 2,39 odsto, prenose agencije.

„Rast kamata na 10-godišnje obveznice posljednjih dana konačno je povećao privlačnost obveznica u odnosu na neke akcije”, kaže Michael Sheldon, strateg u kompaniji RDM Financial.

Defanzivni sektori predvodili su ovogodišnji rast cijena akcija jer su u okruženju s rekordno niskim kamatnim stopama ulagačima bile privlačnije akcije s većim dividendnim prinosima nego obveznice s fiksnim prinosima.

No, juče su defanzivni sektori bili najveći gubitnici. S&P indeksi telekomunikacionog, zdravstvenog i komunalnog sektora pali su 1,5 odsto, dok je S&P indeks proizvođača roba za široku potrošnju potonuo 1,9 odsto. Ukupno je od 10 sektora S&P 500 indeksa, juče njih devet izgubilo na vrijednosti.

Na povlačenje ulagača s tržišta ukazuje iznadprosječan obim trgovanja. Na Wall Streetu, NYSE MKT-u i Nasdaqu vlasnika je juče zamijenilo 6,7 milijardi akcija, dok prosječan dnevni obim u ovoj godini iznosi 6,4 milijarde.

I na evropskim su berzama cijene akcija juče pale. Londonski FTSE indeks potonuo je 1,99 odsto, na 6.627 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,70 odsto, na 8.336 bodova, a pariški CAC 1,89 odsto, na 3.974 boda.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!