Capital.ba

Visoke cijene smanjile promet

20.05.2013. / 7:14

cijeneBANJALUKA,  Ukupan promet u trgovinama na malo i veliko u Republici Srpskoj lani iznosio je 8,2 miliona maraka, i predstavlja pad za oko 1,3 miliona KM u odnosu na godinu ranije, podaci su Zavoda za statistiku RS.
Dok je u 2011. promet u trgovinama na veliko iznosio 5,7 miliona KM, lani je bio svega 4,42 miliona KM. U trgovinama je u 2011. zabilježen promet od  3,79 miliona KM, a lani nešto veći 3,87 miliona maraka.
Podaci Zavoda pokazuju da najveći promet bilježe prodavnice u većim opštinama, pa su tako lani trgovine  na malo u Banjaluci ostvarile promet od oko 906.000 maraka, dok  je, na primjer, u Ribniku promet iznosio svega oko 12.000 KM.
Pored pada prometa u trgovinama na malo i veliko došlo je do smanjenja broja zaposlenih.
– Trgovine na malo krajem 2011. godine zapošljavale su  18.345 radnika, dok je krajem 2012. godine taj broj sveden na 18.073. Trgovine na veliko krajem 2011. godine zapošljavale su 9.759 radnika, a na kraju prošle godine imale su 9.259 zaposlenih – podaci su Zavoda za statistiku.
Smanjen je i broj trgovina na malo za 176, odnosno u 2011. godini bilo je 4.873 ovih prodavnica, a krajem prošle godine taj broj je sveden na 4.697.
Predsjednik Udruženja trgovaca Bogdan Marjanović kaže za “Glas Srpske” da je osnovni krivac za pad prometa rast cijena u prošloj godini, te pad kupovne moći stanovnika.
– Većina živi u strahu da će izgubiti posao, pa kupuju samo one najpotrebnije namirnice bez kojih se ne može zamisliti jedan dan – rekao je Marjanović.
On je naglasio da je se u prodavnicama zadržan isti broj kupaca, ali da oni samo manje kupuju i svakog puta smanjuju broj proizvoda koji kupuju.
Marjanović je naglasio da će se i ove godine nastaviti smanjenje prometa u trgovinama u Srpskoj.
Sekretar Pokreta potrošača RS Dragovan Petrović naglašava da su lani kupci stalno bili suočeni sa poskupljenjima proizvoda.
– Trgovci su zarađivali lani, dok su se kupci mučili. Nadamo se da tako neće biti ove godine, te da će se cijene uskladiti sa kupovnom moći potrošača – kazao je Petrović. Glas Srpske

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!