Capital.ba

Poljoprivrednici u Srpskoj preuzeli samo 15% plavog dizela

15.05.2013. / 7:45

traktorBANJALUKA, Poljoprivredni proizvođači u Republici Srpskoj, proteklih mjesec dana, otkupili su 1,5 milion litara regresiranog dizel goriva za potrebe proljećnih radova, što je tek 15 odsto od ukupno predviđene količine koje Vlada RS sufinansira, potvrđeno je za CAPITAL u Ministarstvu poljoprivrede RS.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković kaže za CAPITAL da je besparica osnovni razlog izuzetno male zainteresovanosti poljoprivrednika za otkup takozvanog plavog dizela. Preuzeta količina od samo 15 odsto regresiranog goriva, kaže Marinković, najbolje ilustruje u koliko teškoj finansijskoj situaciji se nalaze domaći poljoprivredni proizvođači.

Kada smo konačno dočekali regresiranu naftu sada nemamo čime da je platimo. Prije smo dolazili traktorskim prikolicama i kupovali 2.000 litara plavog dizela odjednom, a sada na pumpama poljoprivrednici kupuju naftu u galonima od po stotinu litara, samo tek toliko da pokriju prvu sjetvu. Nema više kilometarskih redova na pumpama kao prije, a koliko je slab odziv najbolje pokazuje i podatak da pojedine lokalne radio stanice u reklamama javno pozivaju farmere da dođu po regresirano gorivo”, ističe Marinković. Poljoprivrednici gorivo sada kupuju „na kašičicu“ zbog malih prihoda, otežane prodaje i naplate proizvoda.

 

Pravo na dizel ima više od 50 hiljada poljoprivrednika

Ministarstvo poljoprivrede RS potpisalo je ugovore sa deset dobavljača, koji poljoprivrednicima u Srpskoj plavi dizel prodaju po različitim cijenama. Naime, dobavljači u zavisnosti od nabavne cijene mogu sami da formiraju maloprodajnu cijenu plavog dizela, a u Ministarstvu poljoprivrede RS poručuju za CAPITAL da je iznos regresa fiksan, odnosno da je maloprodajna tržišna cijena umanjena za iznos regresa od 0,60 KM po litru.

Pravo na kupovinu regresiranog dizel goriva za proljećnu sjetvu i žetvu strnih žita ima 51.151 registrovano poljoprivredno gazdinstvo u RS, a Vlada RS će sa sedam miliona maraka sufinansirati kupovinu 9, 9 miliona litara dizela.

Za ratarsko-povrtlarske kulture obezbijeđeno je 50 litara dizel goriva po hektaru, a za voćarsko-vinogradarske kulture 35 litara po hektaru.

U Ministarstvu poljoprivrede RS poručuju da ne znaju kolika je nabavna cijena goriva, jer je različita od dobavljača do dobavljača, te da su preduzete sve mjere kako ne bi došlo do eventualnih zloupotreba prilikom korišćenja plavog dizela.

Dobavljač je dužan da omogući kupovinu korisnicima regresiranog dizel goriva, sa područja opštine u kojoj se nalaze maloprodajni objekti, na osnovu Zahtjeva za ostvarivanje prava na regres za dizel gorivo. Zahtjev mora biti protokolisan i izdat u nadležnoj administrativnoj službi opštine ili grada, a koji korisnik uz neovjerenu kopiju lične karte lično podnosi prodavcu prilikom prve kupovine, pri čemu se prodavac obavezuje da izvrši poređenje podataka iz zahtjeva sa elektronskim spiskovima svih potencijalnih korisnika”, pojašnjavaju u ministarstvu.

Prilikom prve i svake naredne kupovine, za svakog korisnika se vrši provjera preostalih pripadajućih količina dizel goriva u odnosu na elektronski spisak svih potencijalnih korisnika. Takođe, vodi se i evidencija iskorišćenih količina dizel goriva po korisniku, a korisnicima regresirane nafte dostavljač je dužan da na poleđini izdatog fiskalnog računa upiše broj poljoprivrednog gazdinstva i potpis korisnika regresiranog dizel goriva, kako bi kao takav mogao biti arhiviran uz obrazac zahtjeva.
Na mjesečnom nivou Agenciji za agrarna plaćanja dostavlja fakturu sa specifikacijom prodatih količina regresiranog dizel goriva, u elektronskoj i štampanoj formi, koja sadrži: registarski broj poljoprivrednog gazdinstva (RBPG), JMB odnosno JIB, ime i prezime korisnika, odnosno naziv pravnog subjekta, prodatu količinu regresiranog dizel goriva po korisniku, u svrhu mjesečnog obračuna i refundiranja regresa za prodato dizel gorivo”, poručuju u Ministarstvu poljoprivrede.

Najveći distributer plavog dizela u Srpskoj je “Nestro petrol” koji raspolaže sa 74 benzinske stanice na kojima poljoprivrednici mogu da kupe regresirani dizel.

 

Spisak ovlašćenih distributera plavog dizela:

  1. “Agrotehnika” Bijeljina
  2. “Braća Lazić” Bijeljina
  3. “Dragstes” Bijeljina-Crnjelovo
  4. “Monako” Bijeljina
  5. “Euro” Ugljevik
  6. “Egzotik” Prijedor
  7. “Nestro petrol” Banjaluka
  8. “Reunion” Banjaluka
  9. “Gagi trans” Banjaluka
  10.  “Krajina petrol” Banjaluka

 

Jelena Despotović

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!