Capital.ba

Himzanija: Radnici GRAS-a protestuju jer su gladni

13.05.2013. / 18:08

grasSARAJEVO, Radnici sarajevskog saobraćajnog preduzeća GRAS, koji su danas protestvovali ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo, gladni su i žedni i to je jedini razlog protestnog okupljanja, rekao je predsjednik Sindikata komunalne privrede u GRAS-u Adnan Himzanija.

“Ovi ljudi što su došli ovdje su gladni i žedni. Nemaju redovnu platu, niti zdravstvene knjižice, niti penzijsko osiguranje. Pravimo pritisak na Vladu da uplati porez, ima li to igdje? To je smiješno da radnici mole Vladu da uplati porez. Vlada se ponaša drsko i bezobrazno. Ovdje su došli radnici koji nemaju šta da jedu, radi idiota koji im to ne dozvoljavaju”, rekao je Himzanija novinarima.

Prema njegovim riječima, kantonalna Vlada se pravda da navodno nema sredstava za nabavku vozila za GRAS, ali ta ista sredstva daje privatnim prevoznicima.

“Daju privatnicima pare, daju naše linije i krčme GRAS kako su to oni odlučili, već sedam, osam godina”, rekao je Himzanija.

Zamjenik predsjednika Sindikata komunalne privrede u GRAS-u Amir Muminović rekao je da se GRAS nakon 127 godina postojanja gasi, jer na tržište treba da uđe privatni sektor, te naveo da je Vlada Kantona od 1996. godine svojim odlukama dovela preduzeće u ovakvu situaciju.

Radnici GRAS-a najavili su za 16. maj mogućnost stupanja u generalni štrajk, ali će dio vozila preduzeća i tada biti u funkciji prevoza građana.

“Očekujemo od Vlade danas, isto kao i posljednjih sedam godina, da počne poštovati odredbe i odluke koje je donijela, znači `lopta je u rukama` Vlade, ako dođe do štrajka, Sindikat komunalne privrede će ga po zakonu provesti”, poručio je Muminović.

Okupljeni radnici pozvali su kantonalnog ministra saobraćaja Jusufa Bubicu na podnošenje ostavke, poručujući da je 1.740 radnika praktično radi “na crno” jer već pet godina nemaju penzijsko i zdravstveno osiguranje.

Radnici su pozvali i na hapšenje odgovornih za aktuelnu situaciju u GRAS-u.

Nekoliko stotina radnika saobraćajnog preduzeća GRAS protestovalo je ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo kako bi iskazali nezadovoljstvo trenutnim stanjem u ovom preduzeću i odnosom kantonalne Vlade prema njemu.

Skup su obezbjeđivale jake policijske snage, a niko se od predstavnika kantonalne Vlade nije obratio okupljenima.

Radnici GRAS-a razišli su se mirno, a novo okupljanje najavljeno je za sutra u 15.30 časova ispred zgrade kantonalne Vlade. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!