Capital.ba

Ford prethodnica firmi iz SAD-a u Mijanmaru

01.05.2013. / 16:15

fordNJUJORK, Ford će, kao prva investicija, predvoditi dolazak američkih kompanija u Mijanmar. Mijanmar otvara svoja vrata stranim kompanijama. Posljednja koja je najavila svoj dolazak je američki Ford. Očekivanja su velika.
Ford će, kao prva investicija, predvoditi dolazak američkih kompanija u Mijanmar. Do augusta bi se trebali otvoriti prodajni saloni i servis.
Ovakav potez nije iznenađujući iz dva razloga.
Prvi je da je tržište automobila u Mijanmaru mrtvo već gotovo 50 godina, jer su za vožnju automobila bile potrebne licence koje je izdavala vojna hunta. Drugi razlog je da je američka Vlada suspendirala sankcije protiv ove azijske države, te pozvala kompanije iz SAD-a da investiraju u Mijanmar.
“Mi smo napravili prvi korak nakon poziva Vlade SAD-a američkim kompanijama da investiraju u Mijanmar. Imali smo veliku podršku Američke ambasade i bilo nam je veoma bitno da budemo predvodnici stranih investicija”, kaže Dave Vesterman, menadžer Forda za Aziju-pacifik.
Primarna potražnja
Većina automobila na mijanmarskim cestama je polovna i porijeklom iz Japana, koji je za vrijeme sankcija, gotovo jedini održavao ekonomske odnose sa Mijanmarom.
Kao na cestama, japanska vozila dominiraju i u prodaji. Većina ih je polovna i uvezena iz Japana.
“Većina ljudi u Mijanmaru preferira japanska i evropska auta, jer su jeftinija i troše manje goriva od američkih. Mislim da će to tako i ostati”, govori Zaw Zaw, prodavač polovnih automobila.
Ford očekuje da će se primarna potražnja odnositi na privredna vozila, iako planiraju predstaviti kompletnu gamu. Od putničkih, privrednih do terenskih vozila. Planova za pokretanjem proizvodnje u Mijanmaru za sada nema.  Al Jazeera

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!