Capital.ba

Radnici zbog stresa na poslu piju tablete

02.04.2013. / 9:20

radniciBANJALUKA, Svaki četvrti radnik u RS trpi psihičko nasilje ili neki drugi vid nasilja, a 13 odsto radnika priznalo je da zbog stresa na poslu redovno piju antidepresive.

Ovo je izjavila Božana Radošević, stručni saradnik za ekonomsko-pravne poslove u Savezu sindikata RS, pojašnjavajući da su ovo pokazali rezultati anketiranja radnika koje je Sindikat sproveo u prošloj godini.
“U anketiranju je učestvovalo 1.700 radnika i anketu smo sproveli u 375 preduzeća, ustanova ili institucija”, pojasnila je Radoševićeva.
Ona je navela i da su dvije trećine ispitanih radnika u RS izjavile da je posao koji rade stresan za njih, a svaki četvrti radnik kazao je da trpi psihički  i drugi oblik pritisaka na poslu od poslodavca.
“Oko 13 odsto radnika je priznalo da su prinuđeni da piju antidepresive kako bi otklonili stres na poslu. Možemo reći da će pojedini rezultati ovog izvještaja dodatno biti istraživani”, najavila je Radoševićeva.
Ona je navela da izvještaj za prošlu godinu pokazuje da 48 odsto radnika u RS radi prekovremeno, i to u proizvodnim i uslužnim djelatnostima.
“Za oko 30 odsto radnika u RS prošle godine kasnila je plata i uplata doprinosa.  A kada se gleda po djelatnostima, možemo reći da je došlo do pogoršanja u šumarskoj, drvnoj i metalskoj industriji u odnosu na prošlu godinu, gdje je uplata plata i doprinosa kasnila za oko 43 odsto radnika”, precizirala je Radoševićeva.
Čedo Risović, glavni republički inspektor rada, kazao je da žalbe radnika upućene Inspekciji najviše se odnose na povrede prava kada je riječ o otkazima ugovora o radu, obračuna i isplate plata i naknade plata,  rokova isplate istih, uskraćivanje prava na godišnji odmor, kršenja prava iz radnog odnosa porodiljama i trudnicama, trajanje radnog vremena i slično.
“Prošle godine Republička inspekcija u oblasti radnih odnosa na osnovu žalbi koje su dostavili radnici ili druga lica izvršila 1.787 kontrola. U slučajevima gdje se radnici obraćaju Inspekciji sa tvrdnjom da su izloženi mobingu od strane poslodavca inspektori rada vrše kontrole poštivanja osnovnih prava radnika, koja su mu garantovana ugovorom o radu, kolektivnim ugovorom i pravilnikom o radu”, pojasnio je Risović.
Predrag Zgonjanin, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, kazao je da ne može ništa konkretno da komentariše na ovu temu jer je, prema njegovom mišljenju, uzorak radnika koji su učestvovali u anketiranju nereprezentativan.
“Mi treba da se bavimo time kako ćemo zaposliti ove nezaposlene ljude, tome treba svi da se posvetimo”, kazao je Zgonjanin. Nezavisne novine

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!