Capital.ba

Potpisan finansijski plan

28.03.2013. / 17:49

zdenko milinovicSARAJEVO, Direktori institucija koje se bave statistikom u BiH potpisali su finansijski plan koji je jedan od četiri uslova Evropske komisije koje BiH mora ispuniti da bi dobila 7,5 miliona evra grant sredstava namijenjenih za terenski rad prilikom popisa stanovništva, izjavio je direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović.

Na konferenciji za novinare u Sarajevu Milinović je rekao da će ovaj plan naredne sedmice biti upućen Savjetu ministara BiH.

Govoreći o popisnici, Milinović je istakao da je stav Agencije da je ona dobra i da je ne treba mijenjati, pogotovo kada je riječ o tri pitanja – etničkom, vjerskom i nacionalnom izjašnjavanju.

“Pokazalo se kroz probni popis da sa popisnicama nije bilo većih problema. Agencija će sa takvim stavom ići prema Savjetu ministara”, rekao je Milinović, dodajući da je BiH sugerisano da se u potpunosti primjenjuju međunarodne preporuke, evropskih i statističara UN, koji kažu da ova pitanja u potpunosti treba da budu otvorena.

Na pitanje novinara da li će na glavnom popisu unaprijed biti određeni modaliteti i šifre kod izjašnjavanja, na čemu insistira Federalni zavod za statistiku, Milinović je kategorično rekao da je nemoguće predvidjeti sve odgovore ljudi, te da će svaki odogovor dobiti svoj modalitet i svoju šifru prilikom obrade podataka glavnog popisa.

Direktor Kancelarije za statistiku Evropske komisije /Evrostat/ Piter Everers izjavio je prošle sedmice da će krajem maja Međunarodna monitoring misija dati konačnu ocjenu o tome da li je BiH spremna da u oktobru provede popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!