Capital.ba

Uskoro istraga o poslovanju kiparskih banaka

27.03.2013. / 14:18

nikozijaNIKOZIJA, Predsjednik Kipra Nikos Anastasijades, suočen sa sve većim bijesom javnosti zbog dogovora s međunarodnim kreditorima, pokrenuće krivičnu istragu u cilju otkrivanja razloga za pad kiparskih banaka na koljena.

Prvobitno je bilo predviđeno da se vlada u Nikoziji danas sastane radi imenovanja istražitelja ili komisije koji bi ispitali da li postoji krivična, moralna ili administrativna odgovornost za krizu, prenijela je agencija Frans pres.

Budući da vlasti imaju teškoća da omoguće da banke na Kipru sutra budu otvorene nakon 12-dnevne pauze zbog straha od odliva depozita, sastanak je odložen za sutra.

Dogovor o kreditu pomoći, koji je Nikozija sklopila sa EU i Međunarodnim monetarnim fondom najviše će pogoditi investitore i deponente najvećih kiparskih banaka, Banke Kipra i Laiki banke, a smanjenje cjelokupnog bankarskog sektora, glavnog uporišta ekonomije, dovešće do brojnih otkaza.

Anastasijades je pod pritiskom političara da je popustio pod, kako oni navode, “siledžijskim” pritiscima evropskih zemalja, na čelu sa Njemačkom, koje su zahtijevale da bankarski depoziti budu oporezovani. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!