Capital.ba

Opštini Ugljevik negativno mišljenje

25.03.2013. / 9:27

opstina ugljevikBANJALUKA, Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske dala je opštini Ugljevik za 2011. godinu negativno revizorsko mišljenje, kako po osnovu revizije finansijskih izvještaja, tako i po osnovu revizije usklađenosti poslovanja.

Prema mišljenju revizora, konsolidovani finansijski izvještaji opštine Ugljevik sačinjeni za 2011. godinu ne prikazuju istinito i objektivno finansijsko stanje imovine i obaveza na dan 31. decembar 2011. godine i izvršenje budžeta za 2011. godinu i nisu sačinjeni u skladu sa propisanim okvirom finansijskog izvještavanja.

“Opština Ugljevik u toku 2011. godine nije u svim materijalno značajnim aspektima primijenila zakonske i druge propise”, saopšteno je iz Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske.

U saopštenju se dodaje da se posebno izdvaja znatna neusklađenost knjigovodstvenog sistema uspostavljenog u opštini sa relevantnom zakonskom i podzakonskom regulativom što je, između ostalog, uticalo i na znatna odstupanja tekućeg budžetskog rezultata iskazanog u finansijskim izvještajima /iskazan je suficit od 689.306 KM/, u odnosu na rezultat utvrđen od revizora /riječ je o nepokrivenom tekućem deficitu u visini 3.228.936 KM/, kao i na znatna odstupanja u kumulativnom saldu finansijskog rezultata iskazanom u konsolidovanom bilansu stanja opštine.

“Materijalno značajna razlika na poziciji tekućeg budžetskog rezultata posljedica je i neiskazivanja svih tekućih budžetskih rashoda i izdataka u 2011. godini, koji su iskazani u iznosu manjem za preko tri miliona od stvarno nastalih budžetskih rashoda i izdataka u toku godine”, navode iz Glavne službe za reviziju javnog sektora.

Prema navodima, rukovodstvu opštine dato je 16 preporuka koje se, osim na sistem računovodstva i izvještavanja, odnose i na proces planiranja budžetskih prihoda i rashoda, znatnu neusklađenost između planiranog budžeta i stvarnog izvršenja, neadekvatne procedure popisa imovine i obaveza, znatna odstupanja od pojedinih procedura utvrđenih Zakonom o javnim nabavkama BiH, nedovoljno efikasan i efektivan sistem internih kontrola i drugo.

Prethodna finansijska revizija u opštini Ugljevik izvršena je za 2007. godinu, kada je opštini dato mišljenje sa rezervom, uz sedam preporuka, od kojih su u međuvremenu prema navodima revizora samo tri djelimično provedene.  Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!