Capital.ba

Utvrđene dvije akcize na pivo

23.03.2013. / 7:20

slikaBANJALUKA, Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UO UIO) BiH uputio je u petak u dalju proceduru izmjene Zakona o akcizama kojima se predviđa uvođenje diferenciranih akciza na pivo u namjeri jačanja konkurentnosti domaćih pivara.

Naime, predloženim izmjenama zakona uvode se dvije stope akciza i to 0,20 KM po litru piva za pivare sa godišnjom proizvodnju do 400.000 hektolitara i 0,25 KM po litru za pivare sa proizvodnjom iznad tog obima.
Iako je prvobitni prijedlog Savjeta ministara BiH bio da se za velike proizvođače propiše akciza od 0,35 KM, kako saznajemo, članovi UO UIO su procijenili da bi razlika između akciznih stopa bila visoka, te su višu stopu spustili na 0,25 KM i uputili na razmatranje državnom parlementu.
Uvođenje različitih stopa akciza odgovara svim domaćim pivarama (“Banjalučkoj”, “Sarajevskoj”, “Tuzlanskoj”, “Bihaćkoj” i pivari iz Gruda), jer im je pojedinačna godišnja proizvodnja ispod propisanog razgraničenja od 400.000 hektolitara.
Inicijativu za izmjenu akcizne politike pokrenula je lani Grupacija proizvođača piva BiH ukazujući na slična evropska iskustva, u čemu je dobila podršku Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Naime, praksa Evropske unije posebno tretira “male nezavisne pivare” sa godišnjom proizvodnjom piva do 200.000 hektolitara (u Portugalu 300.000), dajući članicama mogućnost da im uvedu niže akcize od standardnih. Njemačka i Češka imaju čak po pet sniženih akciznih stopa u zavisnosti od obima proizvodnje malih pivara.
Prema podacima UIO, u BiH se prošle godine slilo oko 137,6 miliona litara piva ukupne vrijednosti od 138 miliona KM, uglavnom iz Srbije i Hrvatske. Vodeći uvoznici su multinacionalni giganti “Molson Coors” (vlasnik pivara u Apatinu, Zagrebu i Nikšiću), “Heineken” (Karlovac i Novi Sad) i “Carlsberg” (Čelarevo i Koprivnica).
Iz BiH je istovremeno na strana tržišna otpremljeno piva u količini od 5,5 miliona litara u vrijednosti od 3,5 miliona KM, što znači da je vrijednost uvoza čak 40 puta veća od vrijednosti izvoza.
Novi privremeni koeficijenti
Upravni odbor UIO usvojio je u petak privremene koeficijente za raspodjelu prihoda sa jedinstvenog računa za prva tri mjeseca ove godine, prema kojima će za FBiH biti raspoređeno 63,84 odsto, za RS 32,61 odsto, a za Brčko distrikt 3,55 odsto.
Novom privremenom raspodjelom koeficijent RS je smanjen za 0,77 odsto za koliko je povećan udio FBiH, dok za distrikt nije bilo promjena.
Iz UIO je saopšteno da je usvojen i Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji UIO, dok Carinski zakon nije razmatran, jer nisu ispoštovane procedure, pa su zaduženi članovi UO iz reda eksperata da pripreme ovaj zakon. Nezavisne novine

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!