Capital.ba

Tegeltija: Zakon moguće provesti u praksi

21.03.2013. / 12:38

tegeltijaBANJALUKA, Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija smatra da je zakon o načinu izmirenja poreskog duga moguće provesti u praksi, da bi bila data šansa mnogim preduzećima u Srpskoj.

“Postavlja se pitanje da li nama treba ovaj zakon i imamo li mi volje za njegovo provođenje”, rekao je Tegeltija u parlamentu Srpske, tokom skupštinske rasprave o Nacrtu zakona o načinu izmirenja poreskog duga.

Obraćajući se poslanicima u svojstvu gosta, predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić rekla je da je ključno pitanje ko je dozvolio da 1,4 milijarde KM ne bude uplaćeno na ime poreza i doprinosa u budžet Srpske.

Mišićeva smatra da Vlada Srpske treba konačno da se suoči sa situacijom u privredi i da podrži ona preduzeća koja mogu da opstanu i normalno rade.

“Ovo zakonsko rješenje ne bi trebalo da bude stimulativno za dalji lopovluk, a destimulativno za ona preduzeća koja redovno izmiruju svoje obaveze”, istakla je Mišićeva.

Mišićeva je zaključila da je potrebno izvršiti paralelnu izmjenu Zakona o PIO i Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i ostvarivanju prava za vrijeme nezaposlenosti.

Predsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske Obrad Belenzada pozdravio je odluku Vlade da se ovaj zakon uputi u skupštinsku proceduru, koji omogućuje pretvaranje duga u akcije.

“Ovaj zakon trebalo bi da pomogne preduzećima koja imaju perspektive, tržište i mogu plaćati tekuće obaveze”, istakao je Belenzada.

Belenzada je zaključio da dug u akcije ne treba pretvarati propalim preduzećima, već preduzećima koja imaju tržište i mogu plaćati tekuće obaveze.

Nacrt akona o načinu izmirenja poreskog duga predviđa odgađanje plaćanja poreskog duga jednokratno, najduže do godinu dana ili u jednakim mjesečnim anuitetima najduže do 60 mjeseci, te pretvaranjem poreskog duga u vlasnički udio u privrednom društvu. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!