Capital.ba

Radna posjeta ministarstva za ekonomske odnose i koordinaciju RS Bimalu

20.11.2008. / 18:01

BRČKO, Ministar za ekonomske odnose i koordinaciju Vlade Replublike Srpske, gđa. Jasna Brkić bila je danas u radnoj posjeti jedinom proizvođaču jestivog ulja Bimal d.d. i Studen agrana rafineriji šećera, privrednim subjektima koji posluju u sklopu poslovne grupacije SCO Holding već dugi niz godina u Bosni i Hercegovini.
Bimal već duže vrijeme,  putem svog poslovnog djelovanja utiče na ekonomski razvoj u zemlji putem podsticanja poljoprivredne proizvodnje kao jednog od ključnih segmenata razvoja. Napori i ulaganja Bimala u posljednje četiri godine su rezultirali u uspješno realizovanim planovima za povećanje udjela domaćih sirovina u proizvodnji jedinog proizvođača jestivog ulja u Bosni i Hercegovini.
Konstantno unapređenje proizvodnog procesa u skladu sa svjetskim standardima i sa svrhom izgradnje partnerstva sa poljoprivrednicima, od izgradnje sušare, uvođenja nove prijemne trake, preko kreditiranja sjetve, zaštite i same proizvodnje, pa do edukacije poljoprivrednika u domenu uzgoja uljarica su samo neke od aktivnosti Bimala na ovom polju.
Poslovna grupacija SCO Holding je pored izuzetnog doprinosa razvoju poljoprivredne proizvodnje uljarica uspjela zaokružiti i veliki greenfield investicioni projekat, te je u junu 2008. godine otvorena i STUDEN-AGRANA rafinerija šećera i otvoreno je 150 novih radnih mjesta.
„ Danas sam prvi put u posjeti Bimalu i STUDEN-AGRANA rafineriji šećera nakon ceremonije polaganja kamena temeljca u junu 2006. godine za rafineriju šećera i sa velikim zadovoljstvom sam obišla ove impresivne proizvodne pogone“, rekla je Brkić.
Ona je istakla da  saradnja između Vlade Republike Srpske i ova dva značajna regionalna proizvođača već postoji i da  će uložiti napore da se dodatno ojača, jer stav Vlade Republike Srpske  da podržava rad svih kompanija koje potpomažu smanjenje trgovinskog deficita, a Bimal i STUDEN-AGRANA rafinerija šećera su na tom polju veoma značajni. 
„Zahvaljujući našoj povoljnoj lokaciji i uvezanosti fabrika sa susjednim zemljama, te kvalitete naših finalnih proizvoda pozicija Bimala i STUDEN-AGRANA rafinerije šećera na regionalnom tržištu se svakako učvršćuje kao jednog od ključnih regionalnih privrednih subjekata, a podrška i interesovanje Vlade Republike Srpske može svakako unaprijediti naše procese razvoja“, rekao je  generalni direktor Bimala Ilija Struden.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!