Capital.ba

Doniran softver vrijedan 480.000 dolara

13.03.2013. / 19:36

sarajevoSARAJEVO, Kompanija Majkrosoft BiH donirala je Međunarodnoj komisiji za nestale osobe /ICMP/ softver vrijednosti 480.000 dolara, koji će joj omogućiti da unaprijedi operativne sisteme i nastavi rad na pružanju pomoći u rješavanju sudbina nestalih osoba, uključujući i DNK analizu.

Direktor Majkrosofta BiH Lejla Zukić – Krivdić rekla je na konferenciji za novinare da je otkrivanje istine o sudbini nestalih usljed ratnih događaja i prirodnih nepogoda globalno pitanje i da je ICMP jedina organizacija u svijetu koja se sistemski bavi rješavanjem ovog kompleksnog problema.

“Današnja donacija jedna je u nizu koje u proteklih pet godina dajemo ICMP–u. U tom periodu donirali smo softver u vrijednosti 800.000 dolara”, rekla je Krivdićeva.

Ona je ocijenila da je ova donacija primjer kako softver i moderna tehnologija mogu pomoći u rješavanju pitanja nestalih i izrazila nadu da će to omogućiti ICMP-u da još efikasnije i produktivnije obavlja svoj posao.

“Nadamo se da će naš proizvod `link` server posebno biti koristan ICMP-u jer nudi objedinjeno rješenje za audio i video konferencijske pozive, sastanke više korisnika, te trenutno dopisivanje. On će omogućiti kvalitetno komuniciranje i sa udaljenim kancelarijama Komisije i na taj način ostvariti značajne uštede”, rekla je Krivdićeva.

Generalni direktor ICMP-a Ketrin Bomberger rekla je da ova komisija pruža pomoć vladama širom svijeta da se izbore sa problemom velikog broja nestalih, za šta im je potreban pouzdan partner iz oblasti informacionih tehnologija sa globalnim uticajem.

“Ova donacija je nešto što spašava život. Obezbijedila nam je da razvijemo sistem praćenja podataka koji omogućava da na jednom mjestu imamo sve podatke, od prvih izlazaka na teren, ekshumacija, identifikacije, do davanja podataka o nestalim licima”, rekla je Bombergerova.

U slučaju BiH, kaže ona, tu bazu podataka i sistem koji su napravili dali su Institutu za nestala lica da ga koristi u kreiranju svoje centralne evidencije, koja bi trebala da sadrži sve podatke o licima nestalim u proteklom ratu.

Majkrosoft putem svoje globalne inicijative “Neograničeni potencijal” već godinama pomaže neprofitne organizacije u BiH. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!