Capital.ba

Najotvorenije upravljanje budžetom na nivou BiH

11.03.2013. / 17:26

budzet1SARAJEVO, Budžetski proces na nivou BiH od mogućih 100 poena otvorenosti, predviđenih otvorenom budžet indeks metodologijom, dobio je 50 poena i time se nalazi na vrhu liste otvorenosti budžeta u BiH, podaci su iz istraživanja Centra za zastupanje građanskih interesa – fondacije CPI.

U svjetskim razmjerima to je isti broj poena kao Argentina, Turska, Kostarika i Gana.

U Sarajevu je danas održana konferencija na kojoj su prezentovani rezultati mjerenja otvorenosti budžetskih procesa, a istraživanjem koje je provela fondacija CPI obuhvaćeno je 14 budžeta u BiH od nivoa kantona do nivoa BiH.

Nivo BiH po stepenu otvorenosti upravljanja, slijedi Goraždanski kanton sa 45 i Kanton Sarajevo sa 42 poena. Hercegovačko-neretvanski kanton i Distrikt Brčko imaju jednak broj poena, 41.

U sredini ljestvice nalaze se Federacija BiH sa 40 poena i Tuzlanski i Zeničko-dobojski kanton sa 39, te Republika Srpska sa 36 poena.

Začelje predvode Livanjski kanton sa 35 poena, Posavski kanton sa 34, Unsko-sanski kanton sa 27, Srednjo-bosanski kanton sa 26 i Zapadnohercegovački kanton sa 21 poenom, što je nešto manje poena nego Burkina Faso, a jedan poen više od Zimbabvea.

Riječ je o nezavisnom, uporednom i redovnom mjerenju budžetske transparentnosti i odgovornosti koje u saradnji sa organizacijom “Međunarodno budžetsko partnerstvo” provode ekspertske organizacije i predstavnici civilnog društva u stotinu zemalja svijeta, a u BiH ga provodi Centar za zastupanje građanskih interesa, saopšteno je iz ove nevladine organizacije. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!