Capital.ba

Riđošić: Nema nikakve samovolje

08.03.2013. / 19:42

zvornikZVORNIK, Šef Kancelarije Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske u Zvorniku Dragan Riđošić rekao je da u toj kancelariji nema nikakve samovolje kada je riječ o neovjeravanju zdravstvenih knjižica radnicima Grupacije “Birač”, za koje, većinom, zdravstveno osiguranje nije uplaćivano od polovine prošle godine.
Riđošić je, povodom pisma sindikata „Birča“ koji tvrde da je “samovoljom“ pojedinih činovnika Fonda zdravstva u Zvorniku spriječeno ovjeravanje zdravstvenih knjižica za više od 3.000 ljudi, istakao da sindikati taj problem moraju da rješavaju “na nivou svog poslovodstva i firme koja za njih ne uplaćuje doprinose”.

“Nije riječ ni o kakvoj samovolji. Štaviše, interes Fonda zdravstvenog osiguranja jeste da imamo što više osiguranika i uvijek smo na strani naših osiguranika i radnika koji rade u `Birču` i voljeli bismo da imaju zdravstveno osiguranje. Apsolutno smo na strani radnika”, istakao je Riđošić.

Prema njegovim riječima, na nivou republičkog Fonda zdravstvenog osiguranja postoje jedinstveni propisi kojima je regulisano na koji način se ovjeravaju zdravstvene knjižice.

“`Birač`, koliko je meni poznato, zapošljava oko 1.020 radnika u jednom akcionarskom društvu i tri dioničarska društva. AD `Birač` nije od šestog mjeseca prošle godine plaćao doprinose uopšte, a neka dioničarska društva od marta”, rekao je Riđošić.

On je naglasio da su u Fondu došli do saznanja da u “Birču” isplaćuju plate u neto iznosu, a ne izmiruju doprinose.

“Samo po osnovu toga po zakonu, zakonskim procedurama i podzakonskim aktima, njihovi radnici, nažalost, nemaju pravo na ovjeru zdravstvenih knjižica i oni nisu jedini kao takvi”, rekao je Riđošić.

Riđošić je naveo da njega niko nije obavijestio ni u pisanoj formi niti usmeno da je postignut bilo kakav sporazum poslodavca sa nadležnim institucijama.

“Oni iz ranijeg perioda, od prije dvije godine, imaju reprograme koje su potpisali na nekih, koliko je meni poznato, desetak miliona, od čega su obaveze za zdravstvo 2,2 miliona KM. To nije upitno. Oni ne plaćaju tekuće obaveze od polovine prošle godine, a njihovi poslodavci puštaju neto lične dohotke i sa njima je već odavno problem”, pojasnio je Riđošić.

On je precizirao da su u “Birču” pustili lični dohodak u dva dijela u februaru, 20. te 26. i 27, putem Balkan investment banke za decembar prošle godine.

“To je nama signal da su oni pustili šest ili devet ličnih dohodaka, ne znam kakav su sporazum i s kim su potpisali, ko im je mogao odobriti, ako je jasno po zakonu da ne mogu pustiti lične dohotke bez plaćanja doprinosa, odnosno bruto ličnih dohodaka”, naglasio je Riđošić.

On je dodao da će, ukoliko postoji potpisani sporazum, on biti ispoštovan na nivou Kancelarije.

“Mi ćemo poštovati stav Poreske uprave, jer je jedina institucija u Republici Srpskoj za ubiranje doprinosa i poreza Poreska uprava, naravno i stav naših ministarstava, tu ništa nije sporno i upitno, ali do mene nikakva informacija nije došla”, rekao je Riđošić.

On je naveo da, uprkos teškoćama sa Grupacijom “Birač” i neplaćanja doprinosa za zdravstveno osiguranje, Fond zdravstvenog osiguranja shodno instruktivnim aktima na nivou Fonda, ovjerava knjižice za određene vrste najtežih bolesti kao što su maligna oboljenja, psihoze, multipla skleroza, zatim djeci, trudnicama i porodiljama.

Iz Sindikata metalaca i rudara Fabrike glinice „Birač“ danas je saopšteno da je pet sindikata Grupacije „Birač“ iz Zvornika zatražilo od nadležnih u Republici Srpskoj da utiču „na samovolju“ pojedinih činovnika Fonda zdravstva u Zvorniku koji sprečavaju ovjeru zdravstvenih knjižica za više od 3.000 ljudi.

Iz Sindikata navode da ukupno 1.100 radnika, sa u prosjeku po tri člana njihovih porodica, moraju da plaćaju zdravstvene usluge jer, iako je postignut sporazum poslodavca sa nadležnim institucijama – Vladom, ministarstvom i Poreskom upravom, te nakon što je Vlada odobrila reprogram, šef kancelarije Fonda zdravstva u Zvorniku ne dozvoljava ovjeru knjižica. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!