Capital.ba

Protest radnika “na čekanju”

07.03.2013. / 16:32

tehnickiBRATUNAC, Oko 50 radnika Tehničkog remonta u Bratuncu “na čekanju” i penzionera ove firme izrazilo je danas nezadovoljstvo zbog sporog procesa privatizacije preduzeća i zatražilo izmirenje obaveza prema radnicima.

Rukovodstvo i Sindikat Tehničkog remonta nisu podržali ovaj mirni protest, koji je održan ispred kapija preduzeća.

Jedan od organizatora skupa Nebojša Banduka je u ime prisutnih apelovao na predstavnike Vlade Republike Srpske da ubrzaju privatizaciju ove firme kako bi se što prije oživio njen rad, spriječila potpuna devastacija, počele izmirivati obaveze i svi radnici vratili na posao.

On je istakao da zbog spore privatizacije rastu dugovanja firme i potraživanja radnika, koji su godinama na čekanju i nemaju nikakavih primanja.

Banduka je podsjetio da je 60 zaposlenih koji su na čekanju za tri godine dobilo samo polovinu jedne mjesečne plate.

Penzioneri iz ovog preduzeća, kojima su uplaćeni doprinosi i ostvarili su pravo na penzije, još čekaju zaostale neisplaćene plate od firme.

Penzionerka Ljeposava Janić se nada da će sa privatizacijom uskoro biti izmirena njihova potraživanja.

Predstavnik sindikalne organizacije Miroslav Vitor izjavio je novinarima da Sindikat ne podržava ovaj protest, ocjenjujući ga nelegalnim, jer radnici koji protestuju, kako je objasnio, traže novac i žele da ostvare svoje interese, ne gledajući stanje i položaj firme.

Direktor Goran Domuz rekao je novinarima da je obavljena neophodna priprema za privatizciju ovog kolektiva namjenske industrije i da su u toku pregovori sa ozbiljno zainteresovanim kupcem iz Dubaija, koji je izrazio spremnost da preuzme i izmiri sve dugove, te da u roku od sedam godina u ovu firmu investira oko 20 miliona KM.

“Poreska uprava blokirala nam je račun zbog dugovanja od oko osam miliona KM. Radnicima dugujemo oko dva miliona, a restruktuisane obaveze su oko 17 miliona. Ako ne dođe do privatizacije, firmi slijedi stečaj i neizvjesnost da li će ovi dugovi ikada biti izmireni, jer je gubitak veći od vrijednosti kapitala preduzeća”, rekao je Domuz.

On je istakao da je Vlada Republike Srpske prihvatila sve obaveze Tehničkog remonta do 30. septembra 2012. godine i da će one biti pretvorene u akcije.

Vlada Republike Srpske, u čijem je vlasništvu Tehnički remont, prije tri godine je izmirila obaveze prema radnicima ove firme, a od tada je nastao novi dug prema radnicima koji iznosi oko dva miliona maraka.

Od 139 radnika Tehničkog remonta njih 80 do 90 povremeno ili stalno rade, dok su ostali već godinama “na čekanju”.

Na ovom skupu je iznesen i problem deložacije bivših radnika ove firme iz stanova koji su izgrađeni u Bratuncu nakon dislokacije ove firme iz Hadžića u Bratunac nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma i iseljavanja Srba iz sarajevskih opština 1996. godine. Ti stanovi su prodati i oni koji nisu kupili te stanove moraju ih napustiti.

Na ovom skupu je izražena sumnja u regularnost te prodaje i zloupotrebu pri prodaji stanova, na šta je direktor Domuz rekao da su stanovi prodati u skladu sa zakonom i da su svi koji su u njima stanovali imali priliku da ih otkupe, ali to nisu učinili misleći da će im ostati u vlasništvu, kao i oni koje su prije rata dobili i prodali u Hadžićima.  Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!