Capital.ba

Nova tranša MMF-a 35,8 miliona dolara

28.02.2013. / 15:16

vjekoslav bevandaSARAJEVO, Bord direktora Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ razmatraće do kraja marta odobrenje nove tranše iz stendbaj-aranžmana sa BiH čija je vrijednost 35,8 miliona dolara, a sredstva će biti prebačena na entitetske budžete putem Centralne banke BiH, rekao je predsjedavajući Fiskalnog savjeta BiH Vjekoslav Bevanda.

Bevanda je na konferenciji za novinare nakon sjednice Fiskalnog savjeta rekao da je na osnovu posljednjeg uspješnog kvartalnog pregleda stendbaj-aranžmana definisano dopunsko pismo namjere, koje je usaglašeno na svim nivoima i prihvaćeno od MMF-a.

“Dostavom i potpisom usaglašenog dopunskog pisma namjere biće stvoreni uslovi za povlačenje nove tranše iz stendbaj-aranžamana sa MMF-om”, rekao je Bevanda.

Ističući da će dopunsko pismo namjere biti javno objavljeno na internet stranici MMF-a i da u njemu nema “skrivanja ničega”, kako su ga krajem prošle godine optuživale neke nevladine organizacije u BiH, predsjedavajući Fiskalnog savjeta je predstavio novinarima ovaj dokument u kojem MMF konstatuje da su svi nivoi vlasti u BiH izvršili obaveze prema ranije usaglašenom pismu namjere.

Preuzeta obaveza prema MMF-u u dopunskom pismu namjere je usvajanje jedinstvenog Zakona o penzionisanju pod povoljnijim uslovima Federacije BiH /FBiH/, koji Parlament FBiH treba da usvoji najkasnije do 31. marta.

“U dopunskom pismu namjere insistira se i na potpisivanju memoranduma o razumijevanju kojim bi se regulisalo servisiranje svih obaveza BiH prema MMF-u. Ministarstva finansija su u fazi potpisivanja i saglasna su za to”, rekao je Bevanda.

Kada je riječ o finansijskom sektoru i njegovoj pripravnosti na neočekivane okolnosti i ekonomsku krizu, Centralna banka BiH i agencije za bankarstvo do kraja marta će potpisati zajednički memorandum o razumijevanju, a nadležne institucije uz podršku MMF-a pristupiće i izradi Zakona o kreditnim institucijama, koji treba da bude završen do juna 2014. godine.

Fiskalni savjet razmatrao je danas i planirani budžet za 2013. godinu koji bi trebalo da iznosi 200.000 KM, kao i izvještaj o izvršenju prošlogodišnjeg budžeta. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!