Capital.ba

Na aukcijama UIO originalni parfemi po pet maraka!

26.02.2013. / 11:16

parfemSARAJEVO/BANJALUKA, Na aukcijama i licitacijama koje organizuje Uprava za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH) neki proizvodi se mogu kupiti po drastično nižim cijenama pa je tako originalne parfeme moguće kupiti za pet pa do 16 maraka, nove mobilne telefone po 80 KM, a kožne jakne po 140 maraka.

Ovo su samo neki od proizvoda koji su bili u ponudi na aukciji održanoj polovinom februara u Tuzli, a mogli su se kupiti još i markirani ručni satovi po 120 maraka, donji veš po 1,5 maraka, auto-dijelovi kao što su vjetrobransko staklo, čija je cijena bila 80 ili kompjuterska centrala od 250 maraka.
Na drugoj aukciji, koja je održana u januaru, u ponudi su bili ženski kompleti i haljine po 30 maraka, jakne po 30, torbe po 10 i kaiševi po svega pet maraka po komadu.
Ratko Kovačević, portparol UIO BiH, kazao je da sva roba koja se pokuša uvesti bez plaćanja uvoznih dažbina bude oduzeta i ima status privremeno oduzete robe dok se predmet ne riješi na sudu.
“Sud u svojoj odluci navede šta treba uraditi s oduzetom robom, i ako je u pitanju akcizna roba, kao što su cigarete ili alkohol, onda se uništava, a druga roba se prodaje na našim aukcijama i licitacijama, i prihod od toga uplaćuje se na jedinstveni račun”, pojasnio je Kovačević.
On je naveo da se kod lako kvarljive robe, kao što je hrana, mora voditi računa o isteku roka trajanja, pa ako se približava rok, a postupak pred sudom nije završen, roba se prodaje, a novac se deponira.
“Ako se poslije na sudu utvrdi da se roba mora oduzeti, onda se novac od prodaje uplaćuje na jedinstveni račun, a ako bude suprotno, novac se daje vlasniku te robe”, objasnio je Kovačević, dodajući da takvu robu na aukcijama uglavnom kupuju vlasnici trgovina.
On je precizirao da je u prošloj godini na aukcijama i licitacijama UIO BiH prodata roba čija je vrijednost 400.000 maraka, a uništena je uglavnom akcizna roba u vrijednosti od 600.000 KM.
Kovačević je naglasio da je riječ o originalnim proizvodima, jer putem aukcija nije moguće prodavati kopije, a na ovako niske cijene odlučuju se da bi privukli kupce.
“Sve informacije kada i gdje će biti održana sljedeća aukcija, građani mogu pronaći na našoj veb stranici”, naveo je Kovačević.
Gordana Bulić, predsjednik Upravnog odbora Saveza udruženja potrošača BiH, kazala je da je svakako pozitivna vijest da se oduzeta roba prodaje građanima po mnogo nižim cijenama, jer je tako i u većini ostalih evropskih zemalja.
“Bolje da neko kupi tu robu nego da se ona uniši i baci. Jedino je pitanje na koji način se ta roba prodaje i da li svi potrošači imaju pristup tim prodajama, jer bi to svima trebalo omogućiti”, kazala je Bulićeva.
Ona je istakla da je, takođe, bitno i da ta roba bude sigurna za upotrebu i da ne postoji rizik za zdravlje ljudi. Nezavisne novine

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Na aukcijama UIO originalni parfemi po pet maraka!

    1. Tel4

      @ANTENA,
      Upravu ste za ptanje, koje ste postavili!
      Ali, ovo je samo još jedna u nizu NVO (BORS,SSRS,UP RS) koje su od ”vitalnog društvenog značaja”,koja se ”ne mješaju u svoj posao”, ali zato dobijaju debele pare od države i donatora, kojima nisu dužni podnositi izvještaj, a posebno finansijski o svom radu i opravdanosti postojanja takve i takvih NVO.

    2. sudija

      ne saznas jer ne pratis on line život kako treba, a od danas prati ove linkove i sve ces znati (sto je javno, a ove prodaje to odavno jesu):

      http://www.javnaprodaja.ba

      http://www.uino.gov.ba/

    3. ANTENA

      pa, kako može gđa iz Zaštite potrošača da kaže: Jedino je pitanje na koji način se ta roba prodaje …
      pa, ona bi TREBALO DA ZNA i da se potrudi i da građani saznaju
      a ne da se PITA…pobogu

    4. mia

      ja nikad ne saznam za ovu aukciju. mislim da to kod nas nije regularno, kao sto i nista nije.