Capital.ba

Prodaju akcije 55 komunalnih preduzeća

14.02.2013. / 6:20

vodovodBANJALUKA, Penzijski rezervni fond (PREF) RS će za dva mjeseca ponuditi na berzansku prodaju svoje akcije u 55 komunalnih preduzeća u RS.

U Društvu za upravljanje PREF-om navode da će od 8. do 12. aprila na aukciji na Banjalučkoj berzi na prodaju ponuditi pakete sa do 10 odsto akcija u komunalnim preduzećima u kojima su opštine i gradovi većinski akcionari.
PREF najviše traži za paket akcija u banjalučkom “Vodovodu”, i to 2,44 miliona KM, zatim banjalučkoj “Toplani” oko 590.000 KM, “Vodovodu i kanalizaciji” iz Bijeljine 560.000 KM, “Gradskoj toplani” iz Doboja 558.000 KM, te gradiškom “Vodovodu” 544.000 KM.
Darko Lakić, direktor Društva za upravljanje PREF-om, kazao je da su se na prodaju akcija u komunalnim preduzećima odlučili jer većina tih firmi, prema analizi bilansa, ima trend povećanja potraživanja od kupaca, kao i rashoda i obaveza.
“Takođe, nijedno preduzeće iz ove oblasti u prethodnim godinama nije isplatilo dividendu, niti u narednom periodu postoje planovi za isplatu dividende”, ukazao je Lakić.
On kaže da aukciju za komunalna preduzeća, za razliku od paketa akcija drugih firmi, najavljuju čak dva mjeseca ranije kako bi zainteresovanim lokalnim zajednicama ostavili dovoljno vremena da sprovedu eventualnu odluku o kupovini.
“Naravno, akcije se nude javno na prodaju na berzi i svi potencijalni investitori imaju mogućnost da učestvuju na aukciji. Imajući u vidu da lokalne samouprave odlukama svojih organa određuju cijene proizvoda i usluga ovih preduzeća, moguće je da imaju interes da povećaju svoje učešće i u krajnjoj liniji imaju potpuno vlasništvo nad tim preduzećima”, rekao je Lakić.
PREF RS, čiji osnivač je Fond PIO, u prethodnih 20 mjeseci na prodaju je ponudio svoje akcija u oko 360 preduzeća iz procesa privatizacije, od čega je prodao njih 100. Novac koji dobije od prodaje akcija PREF ulaže u obveznice RS na Banjalučkoj berzi i bankarske depozite od kojih, kako navode, ostvaruju izvjesne i sigurne prihode od kamata. Nezavisne novine

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!