Capital.ba

Azijske berze pale, evro skliznuo ispod 1,35 dolara

05.02.2013. / 10:04

azijske berzeTOKIO, Na azijskim su berzama cijene akcija jutros oštro pale, kao i kurs evra, jer se ulagači plaše da bi politička nestabilnost u Španiji i Italiji mogla produbiti dužničku krizu u evrozoni.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 1,9 odsto, dok su cijene akcija u Australiji, Južnoj Koreji, Singapuru i Hong Kongu pale između 0,5 i 1,7 odsto. U Šangaju su, pak, cijene blago porasle, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio na gubitku 0,8 odsto. Pad azijskih berzi, kao i jučerašnji pad cijena akcija na Wall Streetu i evropskim tržištima, posljedica je strahovanja ulagača da će napori evrozone usmjereni na rješavanje dužničke krize biti narušeni zbog političke nesigurnosti u Španiji i Italiji.
Španska opozicija zatražila je juče ostavku premijera Mariana Rajoya zbog korupcijskog skandala. Mediji pišu da je najmanje desetak zvaničnika Rajoyove stranke, uključujući i njega, dobijalo novac iz tajnog fonda, što premijer negira. U Italiji, pak, rastu šanse da se na vlast vrati bivši premijer Silvio Berlusconi, pa se ulagači plaše da bi se dužnička kriza te članice evrozone mogla produbiti. Zbog toga su juče oštro pale cijene akcija u Španiji i Italiji, dok su prinosi na obveznice tih članica evrozone naglo porasli.
„Posljednjih mjeseci ulagači su bili uvjereni da se rizici iz Evrope smanjuju, stoga se nisu pozicionirali za ovakvo povećanje političke nesigurnosti. Rasplet situacije u Španiji i Italiji vrlo je neizvjestan, pa se smanjuje sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama“, navode analitičari Barclays Capitala u bilješci klijentima.
Zbog političke neizvjesnosti u Italiji i Španiji, na valutnim se tržištima evro od juče nalazi pod snažnim pritiskom. Još u petak kurs evra dostigao je 1,3711 dolara, najviši nivo od novembra 2011. godine, da bi jutros pao na svega 1,3485 dolara. U odnosu na japansku valutu, cijena evra potonula je s jučerašnjih 126,15 na 124,60 jena. I dolar je jutros oslabio prema japanskoj valuti, pa mu je kurs skliznuo s jučerašnjih 92,60 na 92,40 jena.
Nakon što je juče pala za 1,6 dolara, jutros je terminska cijena nafte na berzi u Njujorku oslabila daljih 10-ak centi, na 96,05 dolara po barelu. Hina

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!