Capital.ba

Savić: Nacrt zakona nije u skladu sa Ustavom Srpske

29.01.2013. / 20:18

nsrsBANJALUKA, Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dušica Savić ocijenila je da Nacrt zakona o ispitivanju porijekla imovine nije u skladu sa Ustavom Srpske, Zakonom o Poreskoj upravi i Zakonom o krivičnom postupku.

“Osnovni nedostatak ovog zakonskog rješenja je što se uvodi pretpostavka vinosti, narušava načelo nepovredivosti stana, te ima retroaktivno dejstvo”, rekla je Savićeva u raspravi o Nacrtu zakona.

Ona je istakla da je zakonski tekst loše pravno normiran i ocijenila kao nonsens definisanje imovinskog cenzusa od 500.000 KM, kao uslov za ispitivanje porijekla imovine.

Savićeva je napomenula da je nadležni organ Poreska uprava Republike Srpske, zbog čega se postavlja pitanje primjene zakona u odnosu na nosioce funkcija na nivou BiH.

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miroslav Kojić istakao je da navedeni nacrt zakona treba da pokaže da li u Srpskoj ima političke volje za ispitivanje porijekla imovine.

On je naveo da Nacrt zakona o ispitivanju porijekla imovine treba uputiti u javnu raspravu, kako bi se pronašla najbolja rješenja.

Poslanik Demokratske partije Vojislav Gligić naglasio je da Nacrt zakona o ispitivanju porijekla imovine prošao skupštinski Zakonodavini odbor, iako pojedini poslanici tvrde da nije u skladu sa Ustavom Srpske.

On smatra da navedeni nacrt zakona treba da bude upućen u javnu i stručnu raspravu.

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće nastavljena sutra raspravom o Nacrtu zakona o ispitivanju porijekla imovine.

Poslanici će razmatrati Program rada parlamenta za ovu godinu, te paket od devet nacrta zakona koji se tiče restrukturisanja Investiciono-razvojne banke /IRB/ Republike Srpske, a odnose se na pojedine fondove i IRB.

Pred poslanicima će biti i nacrti zakona o izmjeni i dopuni Zakona o privatizaciji državnog kapitala, o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona, o parničnom postupku, o šumama i o lovstvu.

Nastavak sjednice Narodne skupštine Republike Srpske zakazan je za 10.00 časova. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!