Capital.ba

EU nastavlja finansijsku pomoć

21.01.2013. / 12:53

sarajevoSARAJEVO, Evropska unija će, posredstvom Instrumenta pretpristupne pomoći IPA dva, nastaviti da finansijski pomaže države u procesu pridruživanja Uniji i u narednoj finansijskoj perspektivi od 2014. do 2020. godine, potvrdila je danas portparol Direkcije za evropske integracije /DEI/ BiH Marina Kavaz–Siručić.

“Glavna svrha ovog projekta ostaje pomoć državama u ispunjenju kriterijuma za članstvo”, istakla je Kavaz-Siručić.

Prema njenim riječima, još nije poznato kako će ovaj instrument izgledati, jer se Uredba o uspostavljanju IPA dva očekuje polovinom godine, a regulativa za njeno provođenje u trećem kvartalu, odnosno na jesen.

Ona je dodala da će u odnosu na aktuelni instrument pretpristupne pomoći koji je u implementaciji od 2007. do 2013. godine, doći do nekih okvirnih promjena.

“IPA dva će se, umjesto sadašnjih pet komponenti sastojati od pet područja politika, i to procesa tranzicije ka članstvu i izgradnja institucionalnih kapaciteta, regionalnog razvoja, zapošljavanja, socijalne politike i razvoja ljudskih resursa, poljoprivrede i ruralnog razvoj i regionalne i teritorijalne saradnje”, precizirala je portparol DEI.

Kavaz-Siručić naglasila je da za razliku od sadašnjeg instrumenta pretpristupne pomoći, čijih su pet komponenti mogle koristiti države kandidati za članstvo, a samo dvije potencijalni kandidati za članstvo, status kandidata neće biti uslov za korištenje sredstava iz IPA dva.

Prema njenim riječima, IPA dva će pratiti potrebe svake države korisnice, odnosno za svaku državu postojaće strateški dokument za korištenje tog programa.

Reforme, čijoj realizaciji će IPA dva doprinijeti, biće povezane sa ostvarivanjem strateških ciljeva EU, poput onih sadržanih u Strategiji 2020 za održiv razvoj u kojoj veliku ulogu, npr. ima veće korišćenje obnovljivih izvora energije i zaštita životne sredine.

“Zavisno od učinka u korištenju IPA sredstava, biće moguće alocirati sredstva iz jednog u drugo područje politika, a u svrhu mjerenja efikasnosti biće razvijeni indikatori, pri čemu će proces planiranja pretpristupne pomoći biti pojednostavljen tako što će se odvijati na višegodišnjem nivou”, navela je Kavaz-Siručić.

Ona je istakla da još nije poznato koliki će iznosi biti alocirani svakoj od država korisnica, kao i koje akcije u okviru strateških prioriteta će biti finansirane, i dodaje da će to biti definisano zajedničkim strateškim okvirom za korištenje IPA, koji se očekuje polovinom godine.

Danas su predstavnici BiH počeli višednevne konsultacije o IPA dva sa predstavnicima država članica EU, donatorima i međunarodnim organizacijama, a na poziv Evropske komisije 25. januara u Briselu biće održan sastanak ključnih aktera u programiranju IPA u BiH, kao i ostalih država korisnica na kojem će se razgovarati o najvažnijim aspektima budućeg instrumenta pretpristupne pomoći.

Delegacija EU u BiH je domaćim akterima procesa planiranja pretpristupne pomoći trenutno raspoložive informacije o IPA dva prezentovala u decembru prošle godine.  Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!