Capital.ba

Deficit budžeta Srbije u 2012. 191,9 milijardi dinara

16.01.2013. / 12:48

dinariBEOGRAD, Deficit budžeta Srbije je u 2012. godini, prema preliminarnim podacima, bio 191,9 milijardi dinara, a rebalansom je bio predviđen deficit od 203,6 milijardi, objavilo je danas Ministarstvo finansija i privrede.

U prošloj godini prihodi su ostvareni u iznosu od 788,51 milijardi, a rashodi su bili 980,38 milijardi dinara.

U decembru je zabilježen deficit budžeta u iznosu od 30,6 milijardi dinara.

Kako je saopštilo ministarstvo, konačni podaci o prihodima, rashodima i rezultatu biće poznati nakon izrade završnog računa budžeta.

Ono što treba napomenuti je da ovaj izvještaj ne uključuje prihode i rashode indirektnih korisnika, koji će takođe biti obuhvaćeni završnim računom, dodaje se.

Prihodi su u decembru ostvareni u iznosu od 69,1 milijardi dinara. Najveći iznos ostvaren je po osnovu PDV-a – 31,2 milijarde i akciza – 14 milijardi dinara. Po osnovu neporeskih prihoda ostvareno je skoro 12 milijardi dinara.

Osim redovnih neporeskih prihoda, u decembru su bile značajne uplate po osnovu dobiti javnih preduzeća i agencija, kao i po osnovu raspodjele stečajne mase u završenim stečajnim postupcima.

Rashodi budžeta u decembru 2012. godine izvršeni su u iznosu od 99,7 milijardi dinara. Za razliku od prihoda koji u decembru nisu značajno viši u odnosu na druge mjesece, rashodi su, tradicionalno, najviši u ovom mjesecu.

To se prevashodno odnosi na subvencije, kupovinu roba i usluga, kapitalne i izdatke za budžetske pozajmice. Ove godine nešto viši su i rashodi za socijalnu zaštitu zbog isplate druge rate tzv. ”trinaeste penzije”, odnosno socijalne pomoći penzionerima sa najnižim primanjima.

Najveće stavke na rashodnoj strani predstavljaju isplata plata zaposlenima i transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja (PIO fond, RFZO, Nacionalna služba za zapošljavanje), čiji se najveći dio odnosi na penzije.

U prošloj godini najviši prihod bio je od PDV-a – 367,47 milijardi dinara, a prihod od akciza – 180,63 milijarde. Najviši rashodi bili su za organizacije obaveznog socijalnog osiguranja – 288,78 milijardi dinara, a zatim rashodi za zaposlene – 238,67 milijardi. Kapitalni izdaci bili su 34,46 milijardi dinara. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!