Capital.ba

Toplane u Srbiji će tražiti poskupljenje grijanja

11.01.2013. / 13:56

grijanjeBEOGRAD, Toplane u Srbiji će tražiti poskupljenje grijanja zbog toga što će cijena gasa 15. januara biti povećana za 10 odsto, izjavio je danas predsjednik Upravnog odbora Udruženja Toplane Srbije Dejan Stojanović.

U izjavi agenciji Beta, on nije mogao da precizira koliko poskupljenje grijanja će tražiti toplane, pošto ima onih koje nisu povećavale cijene i po nekoliko godina i nemaju ekonomske cijene.

Prema riječima Stojanovića, gas u osnovnim troškovima grijanja učestvuje između 65 i 70 odsto. “Ako toplana ima ekonomsku cijenu, grijanje bi zbog povećanja cijene gasa trebalo da poskupi najmanje oko sedam odsto”, kazao je on.

Stojanović je podsjetio da zbog otvaranja tržišta, koje je počelo 1. januara, dio toplana priključenih na prenosnu gasovodnu mrežu mora da nabavlja gas na tržištu, po neregulisanim cijenama.

U ovom trenutnku, dodao je, to su toplana u Subotici, dio novosadskih i dio Beogradskih elektrana.

Stojanović je kazao i da su toplane najranjiviji dio sistema i da su pogođene cijenama gasa i mehanizmom tarifa u Srbiji.

Poslovno udruženje Toplane Srbije okuplja 58 toplana. Beta

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!