Capital.ba

Da li ukidanje carina u Srbiji snižava cijene?

04.01.2013. / 17:00

cijeneBEOGRAD, Nakon ukidanja carina u Srbiji na neke proizvode uvezene iz EU, u 2013. se očekuje pojeftinjenje.

Od trgovaca zavisi da li će i cijene biti niže, a za neke proizvode poput bijele tehnike i kućne elektronike, već su najavljena pojeftinjenja.
Uvoznici automobila kažu da ukidanje carine za neka vozila neće donijeti nižu cijenu, ali poručuju da pripremaju druge mjere kojima će olakšati građanima da dođu do novih kola.
Biće pojeftinjenja u 2013. Ukidanje carina na robu uvezenu iz Evropske unije sniziće cijene bijele tehnike i televizora, najavljuje direktor marketinga “Tehnomanije“ Slobodan Šijan.

“Odraziće se na cijene proizovda negdje sredinom januara sa prvim uvozom koji će biti. S obzirom da se carine smanjuju na robu iz EU, prije svega će oni kvalitetniji brednovi biti jeftiniji za pet do 10 odsto, a samim tim i pristupačniji kupcima”, objašnjava on.

Carine se ukidaju i za automobile uvezene sa tržišta Evropske unije. Benzinci od 1.000 do 1.500 kubika u domaće salone stižu bez carina, dok na dizelaše od 1.500 do 3.000 kubika ostaje carina od tri odsto.

To ipak ne znači i da ćemo uvozne automobile moći da kupimo po nižim cijenama. Za to je zaslužan povećan PDV, koji je anulirao nestanak carine, objašnjava Miloš Petrović iz Asocijacije uvoznika automobila.

On, međutim, najavljuju nove pokušaje oživljavanja prodaje četvorotočkaša, koja je u 2012. pala na nivo od prije 10 godina.

“Pokušavamo da vratimo sistem ‘staro za novo’. Tako da kroz poreske olakšice mislimo da možemo unaprijediti prodaju. Pokušavamo da Evro 3 standard ukinemo kod uvoza polovnih vozila, da se sada uvoze polovni automobili Evro 4, koji čovjekovu okolinu štite”, objašnjava Petrović.

“Uvoznici su se na posljednjoj skupštini dogovorili da će ipak u martu ove godine u punom sjaju Beogradski sajam automobila biti održan”, podsjeća on.

Na listi za smanjenje carina nalaze se i neki poljoprivredni proizvodi. Primjera radi za goveđe meso i svinjsko meso carina će biti smanjena sa 18 na 15 odsto, a mlijeko će umjesto dosadašnjih 4 do 10 odsto imati carinu manju za dva odsto.

Od 1. januara carinska stopa od nule važi za šampone i deterdžente. To će prema riječima stručnjaka omogućiti veću konkurenciju, ali će posljednju riječ o eventualnim pojeftinjenjima dati trgovci.

Prema ugovoru o slobodnoj trgovini u 2013, carine se ukidaju na prehrambene proizvode poput mineralnih voda, žestokih pića, maslaca, tjestenina i biskvita. Uz veći izbor na policama supermarketa, možemo da očekujemo i niže cijene tih proizvoda. B92

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!