Capital.ba

Ljajić: Neće biti poskupljenja

02.01.2013. / 10:31

ljajicBEOGRAD, Ministar spoljne i unutrašnje trgovine Srbije Rasim Ljajić ocijenio je da ne očekuje veća poskupljenja u novoj 2013. godini.

“U ovom trenutku nemamo nikakve najave od trgovinskih lanaca da bi moglo da dođe do drastičnih poskupljenja”, izjavio je Ljajić.
On je dodao da smatra i da povećanje cijena ne bi bio dobar poslovni potez za trgovce u uslovima smanjene kupovne moći građana, jer je za očekivati i da se smanji prodaja.
Prema njegovim riječima, država ne reguliše cijene i njen zadatak je da stvori ambijent, poboljša konkurenciju i nastavi sa liberalizacijom tržišta jer su to najefikasniji mehanizmi za sprečavanje poremećaja na tržištu.

Uredba kojom je marža na osnovne životne namirnice bila ograničena na 10 odsto prestala je da važi 31. decembra. Uredba se odnosila na pšenično brašno tip 400 i 500, jestivo suncokretovo ulje, termički obrađeno kravlje mlijeko, jogurt, bijeli kristalni šećer i svinjsko, goveđe i kokošje svježe meso i slatkovodnu ribu.

Ljajić je podsjetio i da se od 1. januara smanjuju carine na određene industrijske i prehrambene proizvode, što je u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju i dodao da bi to moglo da znači i pojeftinjenje nekih proizvoda.
Kako je rekao, postoji veliki broj proizvoda na koje će carina biti ukinuta, ali će i na određeni dio proizvoda carina ostati i poslije 2014. godine sve dok Srbija ne uđe u EU, da bi zaštitili osjetljive prehrambene proizvode.

Ljajić je ocijenio da bi to smanjenje i ukidanje carina trebalo da utiče na cijene, jer će se pojačati ponuda i konkurencija.

“Za očekivati je da ćemo imati više proizvoda po pristupačnijim cijenama na tržištu. Ne možemo reći da li će i koliko biti pojeftinjenje, sve zavisi do ponude”, dodao je on.

Ljajić je najavio i da se sa trgovcima i proizvođačima pregovara o formiranju socijalne korpe, koja je namijenjena najugoroženijim građanima i u kojoj bi se našli proizvodi po povoljnijim cijenama.

On je najavio razgovore sa pekarima kako bi i hljeb “sava” postao dio socijalne korpe i dodao da očekuje da će dogovor biti postignut i da će ta vrsta hljeba biti ponuđena po nižoj cijeni.

Cijena hljeba “sava” sada je Uredbom Vlade Srbije ograničena na 48,5 dinara i ističe u martu ove godine. Beta

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!