Capital.ba

Usvojen budžet Makedonije bez prisustva opozicije

24.12.2012. / 16:04

SKOPLJE, Makedonsko Sobranje danas je, bez prisustva poslanika opozicije, usvojilo budžet za 2013. godinu u iznosu od 2,7 milijardi evra.

Za budžet je glasalo 65 poslanika, četiri su bila protiv i jedan uzdržan, a sjednici nisu prisustvovali predstavnici opozicije koji od jutros protestuju zbog, kako tvrde, nezakonitog usvajanja budžeta.

Ministar finansija Zoran Stavrevski rekao je da su u budžetu za narednu godinu predviđena sredstva za povećanje penzija, socijalnih davanja i poljoprivrednih subvencija, a sve radi zaštite makedonskih građana od ekonomske krize.

U budžetu su predviđena i sredstva za realizaciju nekoliko infrastrukturnih projekata.

Prema njegovim riječima, budžetom za 2013. godinu Makedonija će i dalje ostati među četiri najnezaduženije zemlje u Evropi. U budžetu je predviđen rast BDP-a od dva odsto i inflacija od 3,5 procenata.

Sjednica makedonskog Sobranja o budžetu za 2013. godinu počela je nakon što su pripadnici specijalne policije iz zgrade parlamenta udaljili poslanike opozicije, koji su pokušali da spriječe raspravu o budžetu.

U pokušaju udaljavanja opozicionih poslanika, koji su zaposjeli skupštinsku govornicu, povrijeđeni su Radmila Šećerinska i Mitre Veljnovski iz Socijaldemokratskog saveza Makedonije /SDSM/.

U incidentu, koji je izbio oko 12.00 časova kada su poslanici opozicije blokirali ulazna vrata skupštinske sale ne dozvoljavajući ostalim parlamentarcima da uđu, povrijeđeni su i poslanici vladajuće VMRO-DPMNE Vesna Bendevska i Biljana Kazandžiska.

Mediji su javili da je intervenisalo četrdesetak specijalaca.

Sjednici nisu prisustvovali novinari koji su izvještavali o dešavanjima u zgradi makedonskog Sobranja, jer ih je skupštinsko obezbjeđenje udaljilo iz sale.

Predsjednik Udruženja novinara Makedonije Naser Selmani, koji je bio među izbačenim novinarima, izjavio je da su novinari brutalno udaljeni.

“Oni koji su dali nalog da se na ovakav način udalje novinari poslali su veoma lošu sliku za Makedoniju i demokratiju”, dodao je Selmani.

Ovim povodom oglasili su se i Udruženje novinara Makedonije i sindikat novinara.

Opozicione stranke namjeravale su da osujete vlast da usvoji budžet za narednu godinu u iznosu od 2,7 milijardi evra. Opozicija je na prijedlog budžeta, koji nije prošao skupštinske odbore, podnijela 1.226 amandmana tražeći da se troškovi smanje za 204,8 miliona evra.

Ministar finansija Zoran Stavrevski prihvatio je 44 amandmana opozicije sa ukupnom uštedom od oko tri miliona evra.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!