Capital.ba

Obama potpisao kontroverzni zakon o trgovini sa Rusijom

16.12.2012. / 7:40

VAŠINGTON, Američki predsjednik Barak Obama je potpisao zakon kojim se proširuje trgovina sa Rusijom, ali koji može i da pogorša odnose dvije zemlje, zbog dijela koji se tiče navodnog lošeg tretmana Rusa prema disidentima.

Pozdravljajući poboljšanje trgovinskih veza sa Sjedinjenim Američkim Državama, Rusija je zaprijetila recipročnim mjerama povodom onog dijela zakona koji se odnosi na sankcionisanje zvaničnika iz Moskve koji su navodno kršili ljudska prava, izvjestila je američka novinska agencija Asošiejtid pres (AP).

Rusi su, naime, najavili moguće sankcije prema zvaničnicima SAD optuženim da su kršili ljudska prava u Avganistanu, Iraku i drugdje.
Američki senator Džon Mekejn, glavni zagovornik uključivanja ljudskih prava u pomenuti zakon, ističe kako će ruskom narodu pomoći to što se njihovom predsjedniku Vladimiru Putinu “šalje signal” da kršenje ljudskih prava neće biti tolerisano.
Novim zakonom stavljen je “ad akta” prethodni, iz 1974, koji je američke trgovinske veze sa ondašnjim Sovjetskim Savezom uslovljavao odnosom režima u Moskvi prema emigraciji Jevreja i drugih manjina. Tanjug

 

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!