Capital.ba

Reakcija Hrvatske na lošiji rejting

15.12.2012. / 13:30

ZAGREB, Hrvatski ministar finansija Slavko Linić najavio da će vlada preispitati budžet za 2013, pošto je toj državi Standard i Purs smanjio rejting na nivo “đubreta”.

Ministar Linić je u petak uveče izjavio da u ocjenu S&P agencije ulazi i to što vlada Hrvatske nije smanjila izdatke za plate, socijalna davanja i penzije, ali je kazao da se nastavlja sa reformama i da će biti pokrenute i nove.
“Ne namjeravamo da dižemo poreze i doprinose, a nećemo dirati ni penzije i plate zaposlenih u javnom sektoru, ali ćemo rezati dodatke na plate koji nisu smanjeni u ovoj godini. Vlada neće smanjivati ni socijalne transfere, kao što su socijalna pomoć i dječji doplaci, ali će početi primjenjivati imovinski cenzus kako bi pomoć dobili oni kojima pripada”, rekao je Linić.
S obzirom da sada Hrvatskoj prijeti povećanje kamata na zaduženje, država u januaru neće izići na strano tržište nego će čitavu 2013. vjerovatno podizati kredite kod domaćih banaka, kazao je Linić.

“To znači veoma teško kreditiranje privrede, na domaćem ili stranom tržištu u narednoj godini, a sve to jačaće njenu nekonkurentnost”, istakao je Linić.
Ministar je najavio da će vlada narednih dana pokušati da se dogovori sa Hrvatskom narodnom bankom kako bi se došlo do dovoljno sredstava za saniranje obaveza države, a najavio je i da će biti “sječene” investicije ministarstva i agencija.
Linić smatra i da Hrvatska ovim smanjenjem rejtinga nije dotakla dno jer je još uvijek velik broj onih koji nisu spremni na promjene. Na primjedbe poslodavaca iz privatnog sektora da reformi i oporavka nema, između ostalog, i zato što Hrvatska ima rigorozan zakon o radu, Linić smatra da to nije spriječilo poslodavce iz privatnog sektora da otpuste 150.000 ljudi.

“Vlada će ozbiljno razmotriti saradnju sa MMF jer bi nam još jedan učesnik u sprovođenju reforme bio od pomoći”, rekao je Linić, ali je naglasio da je sada prerano govoriti o kreditnom aranžmanu sa tom međunarodnom finansijskom institucijom. Premijer Zoran Milanović je izjavio da”kad bi Hrvatska slušala rejting agencije koje su englesko-američke i nisu iz evrozone i koje u krajnjoj liniji imaju uticaja i na najveće države, onda bismo otpustili 30.000 ljudi, smanjili penzije i smanjili plate”.
“I za to bi nam rekli ‘bravo’, a onda kada to ne bi rezultiralo rastom, a vjerovatno ne bi, onda bi nam srušili rejting deset puta”, rekao je Milanović u petak u Briselu.
S&P je u petak smanjio svoj dugoročni i kratkoročni kreditni rejting iz ‘BBB-/A-3’ u ‘BB+/B’. To je bezvrijedan status kojim se označava država koja nije u investicionom razredu, a ulaganja se označavaju kao spekulativna.

“Od 2009. Hrvatska privreda je u recesiji ili stagnaciji. Smatramo da će ove godine BDP pasti za oko dva odsto, i pored snažne turističke sezone. Nepovoljan položaj privatnog sektora, visoka nezaposlenost, inflacija, nizak kreditni rast i povećanje PDV pritišću domaću potražnju. Očekujemo da će hrvatska privreda u 2013. stagnirati, a onda će početi blagi oporavak, pa će se do 2015. dostići stopa rasta od 2 odsto”, prenijeli su hrvatski mediji ocjenu S&P. Tanjug

 

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!