Capital.ba

Evropski parlament odobrio porez na transakcije

13.12.2012. / 16:29

BERLIN, Evropski parlament dao je zeleno svjetlo za uvođenje poreza na finansijske transakcije čiji su potpisnici 11 zemalja Evropske unije.

Glasanje je bilo pozitivno uprkos neizvjesnosti koja vlada o načinu popunjava planiranih fondova.

Poslanici evropskog parlamenta usvojili su u srijedu sa 533 glasova, 93 protiv i 32 uzdržanih, rezoluciju o jačanju saradnje u domenu fiskalne politike između 11 članica EU, Njemačke, Francuske, Belgije, Portugala, Slovenije, Austrije, Grčke, Italije, Španije, Slovačke i Estonije.

Inicijativi potekloj od francuskog predsjednika Fransoa Olanda i njemačke kancelarke Angele Merkel uskoro bi se mogle pridružiti i druge članice EU među kojima je i Holandija, koja se u početku protivila uvođenju ove vrste poreza. Velika Britanija i dalje ostaje protivnik ovakvog oporezivanja.

Ovaj vid takse predviđa oporezivanje trgovanja akcijama i obveznicama u visini od 0,1 odsto, odnosno od 0,01 odsto na trgovanje finansijskim derivatima.

Prema procjenama “Oksfam”, međunarodne nevladine organizacije koja se bori protiv siromaštva u svijetu, prihod od poreza na finansijske transakcije mogao bi biti oko 37 milijardi evra, dok francusko ministarstvo za spoljne poslove smatra da on neće biti veći od 10 milijardi.

Njemačka, za razliku od Francuske, protivi se mogućnosti da prihod od poreza na finansijske transakcije bude upotrebljen za popunjavanje evropskog budžeta, prenio je švajcarski list “24 sata”. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!