Capital.ba

Usporio rast turske privrede u trećem kvartalu

11.12.2012. / 16:53

ANKARA, Turska je u trećem kvartalu zabilježila privredni rast od 1,6 odsto, što predstavlja značajno usporenje na godišnjem nivou, pokazali su danas zvanični podaci.

Kad je riječ o rastu u devet mjeseci zaključno sa septembrom, on je iznosio 2,6 odsto, što je značajno ispod prognoze zvanične Ankare od 3,2 odsto, prenijela je agencija AFP.

“Nadam se da će podaci za posljednje tromjesečje ove godine biti pozitivniji”, izjavio je turski ministar ekonomije Zafer Čaglajan, dodavši da je usporenje privrednog rasta posljedica pada domaće tražnje.

Stopa rasta u tri mjeseca zaključno sa septembrom je bila “značajno niža od prognoze na tržištu od 2,6 odsto, kao i od naše nešto manje optimistične prognoze od 2,2 odsto”, saopštila je turska “Finansbank”.

Najnoviji podaci su potvrdili da je došlo do očekivanog usporenja rasta turske privrede, koja je prethodno ostvarivala visoke stope rasta od 8,5 odsto u prošloj i 8,9 odsto u 2010. godini. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!