Capital.ba

Putin ipak potpisao budžet Rusije

06.12.2012. / 7:15

MOSKVA, Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon o federalnom budžetu za 2013. i za planirani period 2014. i 2015. godine, objavljeno je na sajtu Kremlja.

Dokument je konačno usvojio parlament 23. novembra, a odobrio Savjet Federacije 28. novembra.
Saglasno osnovnom finansijskom dokumentu zemlje, 2013. godine deficit budžeta će biti na nivou od 0,8 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).
Sam BDP, kako se očekuje, dostići će 66,52 biliona rubalja (1,663 biliona evra). Inflacija naredne godine ne bi trebalo da premaši 5,5 odsto.

Najveći rashodi budžeta sljedeće godine biće, između ostalog, za “socijalnu politiku” (četiri biliona rubalja) i “narodnu odbranu” (2,1 bilion rubalja). Za obrazovanje je planirano 627 milijardi rubalja, a za zdravstvo 507 milijardi.

Nacrt budžeta upućen je vladi u septembru. Putin je tada kritikovao dokument, jer ignoriše reformu penzijskog sistema i ne daje mogućnost da se realizuju ukazi predsjednika potpisani u nastavku predizbornih obećanja.

Predsjednik je uputio opomenu ministru za regionalni razvoj Olegu Govorunu, koji je kasnije smijenjen sa dužnosti. Putin je takođe kritikovao stav ministra obrazovanja Dmitrija Livanova i ministra rada Maksima Topilina.

Na taj način, zakon o federalnom budžetu prošao je sve faze usvajanja i predsjednik ga je potpisao oko mjesec dana prije Nove godine, prenijeli su ruski mediji. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!