Capital.ba

CG i dalje najviše uvozi iz Srbije

26.11.2012. / 12:42

PODGORICA, Spoljnotrgovinska razmjena Crne Gore iznosila je 1,84 milijarde evra u prvih deset mjeseci ove godine, što je pad od 2,6 odsto u odnosu na isti period lani.

A Srbija je i dalje zemlja iz koje Crna Gora najviše uvozi, saopšteno je iz Zavoda za statistiku (Monstat).
Prema podacima Monstata, Crna Gora je u prvih deset mjeseci 2012. izvezla robu u vrijednosti od 302,1 miliona evra, što je manje za čak 20,5 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, a uvezla za 1,54 milijardi evra, što je više za 1,8 odsto nego za deset mjeseci 2011.

U strukturi izvoza najviše su zastupljeni obojeni metali, odnosno gvožđe i čelik, dok je Crna Gora u prvih deset mjeseci ove godine najviše uvozila hranu, naftu i električnu energiju.

Kada je u pitanju izvoz, glavni partneri Crne Gore bili su Hrvatska sa 73,8 miliona evra, Srbija – 65 i Slovenija – 24,8 miliona evra. Glavni partneri Crne Gore, kada je u pitanju uvoz, su Srbija sa 457,3 miliona evra, Grčka 136,1 miliona i Kina 112,2 miliona evra.

Spoljnotrgovinska razmjena Crne Gore, kako je saopšteno iz Monstata, bila je najveća sa potpisnicama CEFTA sporazuma i Evropskom unijom. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: CG i dalje najviše uvozi iz Srbije

    1. Saša

      Ne zovem “busanjem u prsa u ime srpstva” ako državama, a i njenim narodima koji su postali otvoreni neprijatelji Srba, jednom zavedemo određene mjere koje će da ih zabole. Ovdje prije svega, a poslije najnovijih događaja, mislim na Hrvatsku. Stoga podrška gospođi Sari, cijenim da svako ima pravo na svoje mišljenje.

    2. Mani busanja srpstva!

      @Sara,
      Manite više busanja u prsa u ime srpstva. Ova prodaja za Crnu Goru čisti je interes, prvenstveno Republike Srbije. Mislite da bi bilo dobro, da u ime ”paradajz turista” izgubi crnogorsko tržište???

    3. Sara

      Prvo vi nama drzavljanstva ,pa onda mi vama hranu i sve ostalo…eeeeeeeeeeee da sam ja vlast,videli bi vi ko su
      “paradajz turisti”.Pozdrav postenima…