Capital.ba

Prodavci tehnike broje samo rate

24.11.2012. / 7:50

BANJALUKA, Prodaja tehničkih proizvoda u Republici Srpskoj ove godine manja je za oko 30 odsto u odnosu na prošlu, a prema riječima trgovaca, kupci uglavnom uzimaju robu na rate, tako da pazara u gotovini skoro i da nemaju.

Za tanak promet ne mogu se “okriviti” ni više cijene, jer one, kako ističu trgovci, već nekoliko godina stagniraju pa uzrok male potražnje za tehnikom vide u sve slabijoj kupovnoj moći stanovnika.
U preduzeću “Tehnomag” kažu da je prodaja tehničkih proizvoda tokom cijele godine bila daleko slabija nego lani.
– Prodaja je opala minimalno za 25 odsto. I ono što uspijemo da prodamo uglavnom je roba koju stanovnici uzimaju na kredit, pa otplaćuju u ratama, tako da gotovo i nemamo novca u gotovini – rekao je šef prodaje preduzeća “Tehnomag” u Banjaluci Saša Milojević.
Dodao je da se od svih proizvoda najbolje prodaju televizori.
– Kako je došla jesen, tako je porasla jedino prodaja televizora, koji se uglavnom kreću po cijeni od 500 do 800 maraka. Za one skuplje, od 1.000 i više maraka, gotovo i da nema kupaca – kazao je Milojević.
Slična situacija je i u preduzeću “Eurosplet”, gdje prometa ima samo kada se roba uzima na rate.
– Mnogi naši klijenti uzimaju robu na rate, što najviše utiče na pozitivan promet. Uglavnom se kupuju televizori, i to od brendiranih proizvođača kao što je “Samsung”, koji u prosjeku koštaju oko 590 maraka – rekao je Rade Kondić iz preduzeća “Eurosplet”.
Osim televizora, prema njegovim riječima, prodaju se i veš-mašine i rashladni uređaji.
– Najbolje se prodaju veš-mašine koje se kreću oko 380 maraka, kao i rashladni uređaji koji u prosjeku koštaju 500 maraka – dodao je Kondić.
I u ostalim prodavnicama širom Srpske kažu da je prodaja slabija za minimalno 30 odsto nego lani, te da se prodajom mogu “pohvaliti” samo kada je riječ o televizorima.
Sekretar Pokreta potrošača RS Dragovan Petrović smatra da nije čudno to što je prodaja tehnike opala, zbog toga što je priliv sredstava u kućni buyet kod čak 70 odsto domaćinstava u Srpskoj slabiji nego prethodnih godina.
– Mnoga domaćinstva su uvela restrikcije u svoje troškove, gdje nema prostora za tehniku, već samo za osnovne životne namirnice – rekao je Petrović.
Popravka
U Pokretu potrošača RS ističu da su mnogi stanovnici zbog niskih plata primorani da popravljaju svoju staru tehničku opremu, umjesto da kupuju novu.
– Kod većine domaćinstava kada se desi da se pokvari televizor, veš-mašina ili frižider, umjesto da se kupi novi traži se majstor da se popravi stari, jer je to jeftinije – rekao je Petrović. Glas Srpske

 

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Prodavci tehnike broje samo rate

    1. Saša

      “Kod većine domaćinstava kada se desi da se pokvari televizor, veš-mašina ili frižider, umjesto da se kupi novi traži se majstor da se popravi stari, jer je to jeftinije”. Pa zar to nije normalno? Prvo ću pokušati popraviti onaj uređaj na koji sam navikao, sve i da imam mogućnosti da kupin novi.