Capital.ba

Island zbog turizma mijenja ime?

14.11.2012. / 11:32

REJKJAVIK, Turistička zajednica Islanda vjeruje da bi mnogo više posjetilaca privukli ukoliko bi zemlja promijenila ime.

Oni svijetu žele da pokažu svoje prirodne ljepote i istorijske znamenitosti i ne žele da ih ljudi povezuju sa ledom i hladnoćom, iako neki upravo led i hladnoću koriste za neke turističke atrakcije.

Ostrvska zemlja u sjevernom Atlantiku ima mnogo toga da ponudi, međutim turisti izbjegavaju odlazak na Island (Iceland: ice – led, land – zemlja) jer tu državu povezuju sa ledom, zimom i hladnim vjetrovima.

Upravo zbog toga je Turistička zajednica odlučila otvoriti stranicu na kojoj je moguće ponuditi prijedlog za novo ime.

Među prijedlozima su se našli nazivi: Niceland, Danceland, Dreamland, Spaceland, Jump For Joy Land, Catch-A-Cloud Land pa čak i OMGWTFland.

Takmičenje se završava 21. marta kada će grupa za ekonomski razvoj Islanda odabrati pobjednika. Naravno, islandski parlament nema nikakvu obavezu da promijeni ime, međutim moguće je da do toga zaista i dođe.

Prema predanju, viking Floki Vilgeroarson je bio među prvima koji su posjetili ostrvo i nazvao ga je Iceland – Island, ne zbog leda, već zbog toga kako bi obeshrabrio one koji bi eventualno željeli tu da se dosele.

Ukoliko Island odluči da promijeni ime, neće biti prva država koja je to učinila. Rodezija je postala Zimbabve, Gana je nekada bila Zlatna obala, a Britanski honduras je danas Belize. Bizlife.rs

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!