Capital.ba

Wall Street: Investitori oprezni uoči bitke oko fiskalne litice

13.11.2012. / 9:26

NJUJORK,  Na Wall Streetu su u ponedjeljak berzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer ulagači nisu voljni znatnije mijenjati pozicije uoči bitke oko ‘fiskalne litice’.

Dow Jones indeks ostao je nepromijenjen na 12.815 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,01 odsto, na 1.380 bodova. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,02 odsto, na 2.904 boda.

Oprez ulagača posljedica je strahovanja da Kongres i Bijela kuća neće riješiti budžetske probleme do kraja ove godine. Ako to ne uspiju, početkom iduće godine prijeti ‘fiskalna litica’, automatsko smanjenje budžetskih rashoda i ukidanje poreskih olakšica, ukupno vrijednih oko 600 milijardi dolara, što bi moglo gurnuti ekonomiju u recesiju.

Žestoki pregovori oko rješenja budžetskih problema mogli bi, plaše se ulagači, loše uticati na raspoloženje preduzetnika i potrošača, što bi naštetilo investicijama i potrošnji, a time i cjelokupnoj ekonomiji, prenose agencije.

„Strahuje se da bi se političari mogli naći u slijepoj ulici, kao u avgustu 2011. godine”, kaže Brian Gendreau, strateg u kompaniji Cetera Financial Group, podsjećajući da je tada do dogovora o dozvoljenom zaduživanju države došlo u zadnji tren.

No, političko natezanje prije tog dogovora dovelo je do pada povjerenja potrošača i smanjenja izgleda za kreditni rejting SAD-a, što je vrlo negativno uticalo na tržište akcija.

Ipak, neke izjave političara pokazuju da je ovoga puta moguć kompromis, kaže Gendreau.

Premda mnogi vjeruju da će se nekakav dogovor postići, ima i onih koji ne očekuju puno.

Analitičari Barclaysa smatraju da na vidiku nema velikog kompromisa, stoga su smanjili svoju procjenu o tome koliko će na kraju godine iznositi S&P 500 indeks s 1.395 na 1.325 bodova.

Na oprez ulagača ukazuje i mršav obim trgovanja. Na Wall Streetu, Nasdaqu i NYSE MKT-u juče je vlasnika zamijenilo samo oko 4,6 milijardi akcija, dok prosječan dnevni obim u ovoj godini iznosi 6,5 milijardi.

I na evropskim se berzama juče trgovalo suzdržano. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,04 odsto, na 5.767 bodova, a pariški CAC 0,35 odsto, na 3.411 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,07 odsto, na 7.168 bodova.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!