Capital.ba

Dolar se oporavlja

30.11.2007. / 10:15

NEW YORK, Kurs dolara ojačao je  prema evru na svjetskim tržištima valuta podržan oporavkom cijena na američkim tržištima akcija koji su potakle predviđanja snižavanja ključnih kamatnih stopa u SAD-u.
Evro je juče do podneva oslabio prema dolaru za dvije trećine odsto, spustivši se na 1,4733 dolara. Američka je valuta ojačala i prema jenu pa se njome trgovalo po 110,09 jena.
Evro je  oslabio prema jenu, spustivši se na 162,44 jena.
Izjava potpredsjednika centralne  američke banke Fed Donalda Kohna da bi obnovljena previranja na financijskim tržištima mogla usporiti američku privredu  snažnije nego što se dosad pretpostavljalo dodatno je potpirila očekivanja da bi Fed u decembru mogao ponovno sniziti ključne kamatne stope i posegnuti za tom mjerom i u 2008.
Ta su očekivanja potaknula oporavak cijena na američkim tržištima akcija, dok je dolar neposredno nakon Kohnove izjave potonuo, ali se kasnije oporavio jer su ulagači zaključili da niže kamatne stope nisu  loša vijest za zelenu novčanicu, posebno ako potaknu uzlet na tržištima akcija.
“Smatram da će se tržište pripremiti za još jedno sniženje ključnih kamatnih stopa za pola osto boda, ali to je, suprotno onome što bi čovjek bio sklon pomisliti, vjerojatno ustvari pomoglo dolaru”, zaključio je Adam Myers iz Credit Suissea.
“Budu li ključne kamatne stope snižene za pola odsto boda, to će smiriti tržišta valuta, a možda i tržišta akcija, pa će kurs dolara rasti u decembrui kasnije, a zatim će ponovno početi slabiti.”, rekao je Myers.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!