Capital.ba

Mjere koristi od jačeg dinara

17.10.2012. / 8:55

BEOGRAD, Evro danas vrijedi 111 dinara, što znači da je dinar za mjesec dana ojačao za skoro šest odsto.

I, dok je prvu polovinu godine obilježila prodaja deviza da bi se umirio kurs, u ponedjeljak je NBS, da bi spriječila značajniji pad evra, prodavala domaću valutu na tržištu.
– Na stabilnost dinara uticala je restriktivna monetarna politika, povećana ponuda deviza zbog subvencionisanih kredita privredi indeksiranih u evrima, zatim mjere o obaveznoj rezervi banaka, praćenje novčanih tokova i doziranje likvidnosti – tvrde u NBS.
Jačanje valute ide u prilog deviznim dužnicima, kojima pad evra na kursnim listama donosi niže mjesečne rate. One su, ipak, još uvijek veće gledano u odnosu na isti period lani, kada je kurs bio na nivou od oko 100 dinara.
Preduzeća od jačanja dinara imaju još jednu korist. S obzirom na to da svoje bilanse vode u domaćoj valuti, svaki pad evra u odnosu na dinar doprinosi boljem finansijskom rezultatu privrede. To se najbolje vidjelo iz lanjskih završnih računa, kada je cjelokupna srpska privreda, konačno ušla “u plus”, ostvarujući profit od 85 milijardi dinara.
Koliko će zaista kurs dinara ove godine ići naruku privredi, nezahvalno je prognozirati. Pogotovo što su ekonomisti uglavnom sumnjičavi da će dinar na duže staze ostati stabilan. U prilog tome govori stanje u srpskoj privredi: slaba proizvodnja, velika zaduženost, uvoz. Postoje i malobrojni koji očekuju da će stabilnost potrajati bar do kraja godine. Njihovi argumenti su: očekivani rast privrede u idućoj godini, najavljen ruski kredit, prodaja evro-obveznica po nižoj stopi prinosa. Novosti

 

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti