Capital.ba

Turisti naplatili milione odštete

13.10.2012. / 8:50

BEOGRAD, Smještaj bez klime, bazena, udaljenost od plaže, ali i buka i loša higijena u sobama – najčešći su prigovori koje su građani Srbije, po povratku sa ljetovanja, slali turističkim inspektorima od početka godine.

Za prvih devet mjeseci ove godine, oštećeni građani su naplatili skoro tri miliona dinara. Mada je ovaj iznos tri puta manji nego lani, duplo više agencija je izgubilo dozvolu za rad, a zatvaranje prijeti još trima nesavjesnim firmama.
Dogovor između turista i agencija kod kojih su uplatili putovanje nije ispoštovan u ukupno 149 slučajeva, pa su građani dobili svoj novac natrag.
– Oko 43 odsto prijava je bilo opravdano, a od tog broja smo u polovini uspjeli da postignemo dogovor između klijenata i agencija – kaže generalni turistički inspektor Stojan Arizanović.
– Najviše su se žalili na to što smještaj nema sadržaje koji su prethodnim programom dogovoreni, na lokaciju, kvar autobusa, oskudne obroke i nedostatak higijene. U ostalih 76 slučajeva, kada se putnici i agencije nisu dogovorili, morali smo da podnesemo zahtjev za prekršajni postupak kod suda.
Agencije su ove godine bile osjetno “disciplinovanije” na sitnim greškama prema klijentima nego lani, pa su građanima morale da vrate tri puta manje novca u odnosu na prošlu godinu. Ipak, kada su u pitanju veći prestupi, situacija je osjetno lošija.
Najveće muke tokom ove godine imali su turisti koji su ljetovali preko “Triniti travela”. Tada je 50 putnika na polovini svog putovanja u Egiptu izbačeno iz hotela, jer su povučeni čekovi za njihov boravak u smještaju. Procjenjuje se da je bez očekivanog i plaćenog putovanja ostalo najmanje 200 građana, koji su uplatili put preko “Trinitija”.
– Zbog utvrđenih nepravilnosti u poslovanju, za prvih osam mjeseci ove godine je oduzeto čak sedam licenci turističkim agencijama, među kojima je i “Triniti travel” – dodaju iz turističke inspekcije. – U toku je upravni postupak za još tri agencije. Prošle godine oduzete su četiri dozvole, a 2010. godine – šest.
Kazne za turističke agencije kreću se od 100.000 do 450.000 dinara za firme, odnosno 10.000 do 25.000 dinara za odgovorno lice u preduzeću, kao i od 30.000 do 150.000 dinara za preduzetnika. Novosti

 

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti