Capital.ba

Za 1 826 radnika odobreno 2,2 miliona KM

29.11.2007. / 15:33

BANJALUKA, Vlada Republike Srpske /RS/ donijela je na današnjoj sjednici u Banjaluci Odluku o odobravanju sredstava za socijalno zbrinjavanje 1 826 radnika iz osam preduzeća u kojima su radnici procesom stečaja ostali bez posla ili su ispunili uslov za odlazak u starosnu penziju – izjavio je danas ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Boško Tomić.

Tomić je u pauzi sjednice Vlade RS rekao novinarima da je Vlada za ove namjene izdvojila 2.291.656 KM.

On je precizirao da je Vlada uplatila sredstva za radnike čija su preduzeća u stečaju ili su ispunili uslov za odlazak u starosnu penziju, a to su radnci AD “Romanija” Sokolac, AD “Distributivni centar Gradina” Novo Goražde, AD “Jahorinka” Sumbulovac-Mokro, “MTM” Kotor Varoš, Fabrika obuće “Bosna” Banjaluka, Rudnik mrkog uglja Miljevina, Javni fond PIO RS i preduzeće AD “Hemija” Modriča.

Tomić je naveo da je Vlada u Fond PIO-a RS za 134 radnika uplatila sredstva za povezivanje radnog staža, jer im preduzeća nisu uplaćivala sredstva, a stekli su uslove za penzionisanje.

Ministar Tomić precizirao je da je riječ o licima koja su radila u organizacijama u kojima nije otvoren stečajni postupak, a po važećem zakonu ta lica imaju pravo da se prijave u Fond PIO i ostvare pravo na penziju.

On je iznio podatak da će oko 2 000 takvih lica u ovoj godini ostvariti pravo na penzionisanje, a Vlada će im uplatiti sredstva za povezivanje staža.

Tomić je rekao da je Vlada na današnjoj sjednici donijela Odluku o pomoći Zavodu za distrofičare u Banjalici u iznosu od 100.000 KM, ističući da će ova stredstva obezbijediti Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite i Ministarstvo finansija, a da će sredstva služiti za nabavku repromaterijala i nafte za grijanje u ovoj ustanovi.

Na konstataciju novinara da je Savez sindikata RS uputio kritiku da je Vlada predvidjela premalo sredstava za socijalno zbrinjavanje radnika u RS koji u procesu stečaja preduzeća ostaju bez posla Tomić je rekao da je novim Nacrtom budžeta RS za 2008. godinu za to predviđeno izdvajanje 24 miliona maraka, ali da će se o tome još voditi javna rasprava i da će to pitanje biti zakonski regulisano.

Tomić je podsjetio da je do sada Vlada RS donosila odluke za socijalno zbrinjavanje radnika, ali da će u narednom periodu biti usvojen zakon kojim će biti regulisano povezivanje staža radnicima koji u procesu stečaja preduzeća ostanu bez posla.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!