Capital.ba

Podsticaji samo za poljoprivrednike

27.09.2012. / 15:05

SARAJEVO, Vlada Federacije BiH /FBiH/ odlučila je da obustavi isplatu podsticaja, osim za poljoprivrednu proizvodnju.

U saopštenju Vlade FBiH se navodi da je Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva zaduženo da “zaustavi isplatu podsticaja i izdavanje rješenja po programu, osim za poljoprivrednu proizvodnju”, te pripremi cjelovit izvještaj o isplati podsticaja za 2012. godinu.

“Obustava će trajati sve dok Vlada ne razmotri izvještaj o već dodijeljenim podsticajima”, navodi se u saopštenju.

Zaključeno je da se krene s hitnom isplatom poljoprivrednicima za koje su poticajna sredstva već unesena u Trezor FBiH.

Razmatrajući Informaciju o razgovorima s poljoprivrednicima, Vlada FBiH je na današnjoj sjednici razmatrala incijativu za osnivanje fonda za, barem minimalnu, nadoknadu štete poljoprivrednicima.

Nadležno federalno ministarstvo, u saradnji s poljoprivrednim udruženjima, treba da za jednu od sljedećih sjednica pripremi novi prijedlog podsticaja za biljnu proizvodnju, koji bi se zasnivao na smanjenim prinosima zbog ovogodišnjih vremenskih neprilika.

Vlada FBiH u saopštenju navodi da je opredijeljena da bude uveden “plavi dizel”, ali tako da svaki entitet snosi troškove za svoje poljoprivrednike.

Vlada FBiH upoznala se sa Prednacrtom zakona o suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala u ovom entitetu, čiji je cilj stvaranje institucionalnih i drugih pretpostavki za efikasnije suzbijanje svih oblika korupcije, organizovanog, međukantonalnog i teških oblika privrednog kriminala.

Riječ je o unutrašnjem usaglašavanju sistema krivičnog pravosuđa u BiH na čemu insistiraju i EU i Venecijanska komisija.

Zakonom se uređuje osnivanje, organizacija, nadležnost, ovlaštenja i način rada posebnih odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i međukantonalnog kriminala, pri Federalnom tužilaštvu i pri Vrhovnom sudu.

Vlada FBiH razmatrala je Izvještaj Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o implementaciji Projekta “ECSEE APL3” – Komponenta za BiH, zaključno s prvim polugodištem ove godine, koji provode tri elektroprivredna preduzeća u BiH radi razvoja funkcionalnog regionalnog tržišta električne energije u jugoistočnoj Evropi i integraciju u EU.  Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!