Capital.ba

Potpisan ugovor o istraživanju geotermalne energije

12.09.2012. / 18:02

BANJALUKA, Gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović i predstavnik islandske kompanije “Manvit” Borislav Petrović potpisali su danas ugovor o realizaciji projekta istraživanja geotermalne energije na području grada.

Ističući značaj ovog projekta, Davidović je rekao da postoje indikacije da u banjalučkoj regiji postoje geotermalne vode, ali da je za sada nepoznato koje količine i temperature.

On je podsjetio da ranija istraživanja nisu dala saznanja u kojoj mjeri postoje te vode i da li je ekonomski isplativa eksploatacija.

“Firma `Manvit` je od Vlade Republike Srpske dobila koncesiju za istraživanje geotermalne energije i prihvatili su da istraživanja obave bez finansijskog učešća Banjaluke, odnosno o svom trošku”, naglasio je Davidović.

On je dodao da se od Banjaluke zahtijeva samo da obezbijedi kancelarije za stručnjake koji će raditi na projektu, da bude spona sa institucijama Srpske i da pomogne u bržem i lakšem obavljanju potrebnih poslova.

Gradonačelnik Banjaluke istakao je da će nakon završetka pripremnih radnji početi istraživanja, te izrazio uvjerenje da će već za dvije godine biti poznati rezultati da li postoje geotermalne vode u Banjaluci.

“Ako rezultat istraživanja bude pozitivan, odnosno pokaže da postoje geotermalne vode i da ih je ekonomski isplativo eksploatisati, onda će uslijediti ponovo javni poziv za koncesiju za eksploataciju”, rekao je Davidović i dodao da će firma “Manvit” u tom procesu imati prednost.

Davidović je podsjetio da je Skupština grada 2011. godine donijela odluku o prihvatanju projekta istraživanja geotermalne energije na području ove lokalne zajednice.

Predstavnik islandske kompanije “Manvit” i direktor banjalučkog “Manvita” Borislav Petrović rekao je da postoje pretpostavke gdje se može raditi istraživanje, kao što su mjesta gdje postoje površinski izvori tople vode.

On je najavio da će za mjesec dana doći inženjeri sa Islanda, te izrazio nadu da će naći toplu vodu i da će posao pozitivno biti završen.

Petrović je zahvalio Banjaluci i Vladi Srpske što su prepoznali ovaj projekat kao značajan za grad.

Prema procjenama, preduzeće “Manvit” će u istraživanja geotermalne energije na području Banjaluke izdvojiti od tri do pet miliona KM, a ukoliko ne dobije koncesiju na eksploataciju, uložena sredstva će mu vratiti koncesionar koji će vršiti eksploataciju. Srna

 

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!