Capital.ba

Ocjena 30 dana rada novog guvernera NBS

07.09.2012. / 14:48

BEOGRAD, Kontinuitet – ovako ekonomisti ocjenjuju privih mjesec dana rada Jorgovanke Tabaković otkako je došla na mjesto novog guvernera NBS.

Kako smatra ekonomista Goran Nikolić i sada, kao i za vrijeme prethodnog guvernera, NBS ima restriktivnu politiku i pokušava da suzbije pritisak na dinar.
“Postoje dvije mogućnost, jedna je da nova guvernerka praktično nastavl istu politiku i za sada bi se moglo reći da je to tako. Međutim, postoji i druga opcija, a to je da se jedno vrijeme nastavi takva politika, a da onda dođe do njene promjene. Ta promjena može biti u smislu promjene kursnog režima, recimo, ili promjene bazičnih osnova funkcionisanja narodne banke, u smislu da li će se targetirati inflacija.. Ali za sada nema naznaka da se tako nešto dešava, znači imamo kontinuitet”, kaže Nikolić.

Radojka Nikolić, urednica magazina Biznis kaže da se promjenom na čelu NBS očekivala stabilizacija kursa.

“Visina kursa je kod nas dijelom psihološke prirode, ali je dijelom i realna situacija, jer mi nemamo dovoljan devizni priliv koji bi podržao stabilan kurs. Ta situacija se nastavila, ništa se značajno nije promijenilo u proteklih mjesec dana. Kurs je ostao relativno visok, a u prošlih mjesec dana prodato je još 50 miliona evra deviznih rezervi da bi se održao kurs”, kaže Radojka Nikolić.

I ona smatra da za je sada riječ o nastavku u vođenju makroekonomske politike.

“To su uslovi koje ne može ni jedan guverner drastično da promijeni, jer on nasljeđuje modele rada, postoje zakonometrnosti u monetarnoj politici koje moraju da se poštuju. Tako da je u ovom dosadašnjem dijelu upravo nastavak monetarne politike kakvu smo imali za vreme Dejana Šoškića”, kaže Nikolić. B92

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!