Capital.ba

Ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene 2,612 milijardi dolara

29.08.2012. / 13:02

BANJALUKA, Republika Srpska je za sedam mjeseci ove godine ostvarila ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene od 2,612 milijardi dolara, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 54,4 odsto, podaci su Zavoda za statistiku.

U posmatranom periodu vrijednost izvoza iznosila je 920,08 miliona dolara, a uvoza 1,69 milijardi dolara.

Za sedam mjeseci ove godine u odnosu na isti prošlogodišnji period vrijednost izvoza smanjena je za 11,3 odsto, a vrijednost uvoza za sedam odsto.

Posmatrano po mjesecima, najveći spoljnotrgovinski deficit od 175,54 miliona dolara ostvaren je u martu, dok je najveća pokrivenost uvoza izvozom od 65,5 odsto bila u februaru.

Posmatrano prema sektorima, Srpska je za sedam mjeseci ove godine najviše izvezla sirovih, nejestivih materija u vrijednosti od 196,4 miliona dolara, dok je najviše uvezla mineralnih goriva i maziva u vrijednosti od 523,08 miliona dolara.

Po granama proizvodnje, najveća vrijednost uvoza i izvoza ostvarena je u prerađivačkoj industriji.

Srpska je za sedam mjeseci najviše izvezla robe u Italiju u vrijednosti od 146,2 miliona dolara, a zatim u Srbiju 143,94 miliona dolara.

Najveća vrijednost ostvarenog uvoza od 444,15 miliona dolara ostvarena je u poslovanju sa Rusijom, a sa Srbijom 282,36 miliona dolara.

Gledano prema grupacijama zemalja, u EU ostvaren je izvoz u vrijednosti od 516,15 miliona dolara, dok je vrijednost ostvarenog uvoza bila 610,16 miliona dolara.

U poslovanju sa zemljama CEFTA ostvarena vrijednost izvoza bila je 354,6 miliona dolara, a uvoza 399,7 miliona dolara.  Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!