Capital.ba

Rusi najveći korisnici duvana u svijetu

24.08.2012. / 11:17

MOSKVA, Rusi su najveći korisnici duvana u svijetu, u prosjeku, oni puše po 18,5 cigareta dnevno. Američki medicinski časopis “Lancet” navodi da u Rusiji puši više od 13 miliona žena.

Prema tim pokazateljima, Ruskinje polako sustižu Amerikanke – tamo puši skoro 19,56 miliona žena.

Ministarstvo zdravlja Rusije pripremilo je zakon protiv pušenja.Projekat predviđa veliko pooštravanje mjera protiv prodaje i potrošnje duvana – od ograničavanja pušenja na javnim mjestima do zabrane reklame i spoznorstva duvanskih kompanija.

Međutim, nekoliko dana kasnije dokument je vraćen u resor sa zahtjevom da se prerade “nijanse”. Ministarstvo zdravlja ističe da su primjedbe čisto tehničke i da će do 1. novembra one biti riješene.

Problem je u tome, navode ruski mediji, što je duvanski lobi veoma jak.

Duvanska industrija je mogla da organizuje vrlo snažan otpor preko čitavog niza ministarstava koja nisu resorna – Ministarstva kulture, poljoprivrede, ekonomskog razvoja…

Jedna od tačaka Nacrta zakona predviđa uvođenje minimalne maloprodajne cijene cigareta. Takođe se predlaže skoro 50-odstotno uvećanje akciza na duvan.

Tako će se cijena duvanskih proizvoda u Rusiji približiti evropskoj – od dva do pet evra. Sada, skreće pažnju Ministarstvo zdravlja, akcize iznose oko četvrt evra, što čini cigarete više nego dostupnim.

Ipak, Ministarstvo finansija takvo naglo povećanje ne podržava i predlaže da se ono do 2014. bude svega do 0,5 evra.

Koliko je jak duvanski lobi u Rusiji, pokazuje podatak da ni jedna efikasna mjera protiv pušenja nije bila usvojena.

Rusko tržšte je drugo poslije Kine po obimima prodaje produkcije duvanskih kompanija, zato se one za njega bore svom snagom.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!