Capital.ba

Vlada FBiH: Dopuna Zakona o potvrđivanju prava na starosnu penziju

22.08.2012. / 17:23

MOSTAR, Vlada Federacije BiH /FBiH/ utvrdila je danas i u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku uputila Prijedlog zakona o dopuni Zakona o potvrđivanju prava na prijevremenu starosnu penziju pod povoljnijim uslovima.

 

Na današnjoj sjednici u Mostaru utvrđeni su i nacrti zakona o dopuni Zakona o likvidacionom postupku FBiH i o izmjenama i dopunama Zakona o stečajnom postupku koji su rezultat preporuka iz konkretnih slučajeva sudske prakse, posebno u pogledu postojećih praznina u važećim zakonskim tekstovima, saopšteno je iz federalne Vlade.

Vlada FBiH danas je, u skladu sa primjedbama i prijedlozima iz parlamentarne i obimne javne rasprave o Nacrtu, utvrdila Prijedlog zakona o električnoj energiji u FBiH.

Riječ je o potpuno novom zakonskom aktu, s obzirom da je važeći zakon iz ove oblasti već pretrpio brojne izmjene i dopune.

Osim toga, njegova rješenja usaglašena su sa evropskim direktivama i sa određenim rješenjima u Zakonu o električnoj energiji Republike Srpske, a otklonjene su i nejasnoće koje su otežavale dosadašnju primjenu u praksi.

Polazeći od obrazloženja federalnog Ministarstva prostornog uređenja, Vlada FBiH ocijenila je danas kao neprihvatljivu inicijativu Udruženja za građanska prava za izmjenu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo, jer bi njeno prihvatanje bilo protivno presudi Ustavnog suda FBiH od 19. jula 2006. godine, a time i Ustavu FBiH.

Izmjena kojom se predlaže skraćivanje roka za dodjelu zamjenskih stanova nije prihvatljiva zato što bi to podrazumijevalo potrebu da u budžetu FBiH budu obezbijeđena značajna materijalna sredstva. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!