Capital.ba

Od sutra gorivo ponovo skuplje u Hrvatskoj

20.08.2012. / 7:20

ZAGREB, U Hrvatskoj gorivo od sutra ponovno poskupljuje i to za 30 i više od 30 lipa po litri, u zavisnosti od vrste naftnih derivata.

 

Tačne podatke, odnosno nove cijene za naredni dvosedmični period za sve vrste naftnih derivata, tokom dana trebalo bi da objavi Ministarstvo privrede Hrvatske.

Nezvanične najave o tome da će nova cijena najprodavanijeg evrosupera 95 od utorka iznositi 11,01 kunu po litri (za razliku od dosadašnjih 10,69 kuna po litri), a evrodizela 10,26 kuna po litri (za razliku od dosadašnjih 9,96 kuna po litri), za hrvatske medije je prokomentirao predsjednik Nadzornog odbora Ine Davor Štern.

“Meni je to bilo malo neočekivano, jer za to nema razloga. Cijena na mediteranskom tržištu tek je malo porasla. Najveći razlog za poskupljenje je jačanje dolara, a cijene se mjere u dolarima i zato toliko poskupljenje goriva”, pojasnio je Štern.

Odgovajuaći na pitanje ima li nade da će nakon novog talasa uzastopnih poskupljenja cijene goriva u Hrvatskoj ponovo krenuti silaznom putanjom, Štern kaže kako je tako nešto teško predvidjeti, jer osim o situaciji na svjetskom naftnom tržištu puno toga zavisi i od kursa dolara.

S obzirom da jesen evropskim i svjetskim financijskim tržištima donosi nove probleme, a cijene goriva rastu po čitavoj Europi, čini se da će hrvatski građani gorivo u budućnosti plaćati samo sve više i više. Vlada Hrvatske je posljednju “psihološku granicu” postavila na 12 kuna, a ovakvom dinamikom rasta cijena to bio se moglo dosegnuti već ove jeseni, prenose hrvatski mediji.

 

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!