Capital.ba

Wall Street je umoran

15.08.2012. / 10:29

NJUJORK, Na Wall Streetu u utorak cijene akcija nisu bilježile znatnije oscilacije, a tržište se čini umornim nakon što je S&P 500 u zadnjih osam dana ojačao u njih sedam.

Dow Jones indeks završio je jučerašnje trgovanje u plusu blagih 0,02 odsto, na 13.172 boda, dok je tehnološki Nasdaq oslabio 0,18 odsto, na 3.016 boda. S&P 500 indeks spustio se 0,01 odsto, na 1.403 boda. Od početka godine, pak, S&P je na dobitku 12 odsto. Međutim, u posljednjih pet dana taj indeks nije se pomjerio više od 0,22 odsto u jednom ili drugom smjeru. I obim trgovanja se smanjuje zbog sezone ljetnih godišnjih odmora. Juče je na svim američkim akcijskim tržištima vlasnika promijenilo 5,16 milijardi akcija, što je znatno ispod lanjskog dnevnog prosjeka od 7,84 milijardi.

“U posljednjih sedmicu ili dvije, rast cijena akcija na tržištu bio je uglavnom posljedica nedostatka prodavaca, i nade investitora da će sve biti u redu, barem do kraja mjeseca”, kaže James Dailey, portfelj menadžer pri investicionom društvu TEAM Asset Strategy Fund. Najviše su juče porasle cijene akcija maloprodajnih kompanija, jer je Home Depot povisio svoje procjene ovogodišnje zarade zbog poboljšanja na tržištu opremanja kuća. Cijena te akcije ojačala je 3,6 odsto, na 54,7 dolara, a u cijelom maloprodajnom sektoru cijene akcija u prosjeku su ojačale 0,9 odsto.

I najnoviji podaci o prometu u američkoj maloprodaji podstakli su optimizam investitora. Promet u američkoj maloprodaji u julu je porastao 0,8 odsto, ostvarivši prvi rast u zadnja četiri mjeseca i to najveći još od februara ove godine. Ekonomisti u anketi Reutersa procjenjivali su da je maloprodaja porasla 0,3 odsto. Na evropskim berzama cijene akcija juče su ojačale, ponajviše zahvaljujući boljim od očekivanja podacima o njemačkom privrednom rastu u drugom ovogodišnjem tromjesečju. Londonski Ftse indeks porastao je juče 0,56 odsto, na 5.864 boda, frankfurtski DAX 0,94 odsto, na 6.974 boda, a pariški CAC 0,7 odsto, na 3.450 boda. Hina

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!