Capital.ba

Tužba zbog propasti “Saab-a”

06.08.2012. / 18:56

STOKHOLM, Vlasnik bankrotiranog švedskog proizvođača automobila “Saab” zatražio je odštetu od tri milijarde dolara u tužbi protiv bivšeg partnera, američke kompanije “Dženeral motors” /GM/.

Holandska kompanija “Spajker kars” optužuje GM da je izazvao bankrot “Saab-a” miješanjem u pregovore o potencijalnoj prodaji posustale firme.

“Saab” je pregovarao sa kineskim “Žeđijang jangmen lotusom”, ali je u decembru proglasio bankrot, pošto su pregovori propali. GM, koji je tada bio vlasnik dijela “Saab-a”, nije želio da kineska kompanija dobije pristup tehnološkim licencama ove firme.

“Nije bilo potrebe da GM da svoju saglasnost, ali su oni ipak javno izrazili svoj stav. Zloupotrijebili su svoj položaj kako bi nas prinudili da bankrotiramo”, izjavio je Bi-Bi-Siju direktor “Spajkera” Viktor Miler.

“Spajker” je danas podnio tužbu pred sudom u američkoj državi Mičigen.

Kompanija u saopštenju navodi da je GM svojim potezima želio da gurne “Saab” u bankrot i da je spriječio švedskog proizvođača da kroz posao sa kineskom kompanijom izvrši restrukturisanje i ostane solventan.

GM ima 20 dana da se izjasni o tužbi. Američki gigant kupio je 50 odsto “Saaba” i upravljačku poziciju 1989. godine, a 2000. godine je postao njegov potpuni vlasnik.

“Saab” je bio na vrhuncu 2006. godine, kada je prodao 133.000 automobila, ali je potom uslijedio pad na 93.000 automobila 2008. godine i samo 27.000 automobila 2009. godine.

GM je i sam proglasio kontrolisani bankrot tokom globalne finansijske krize i izvršio restrukturisanje u okviru kojeg je prodao dio svoje imovine.

Američka frima je prodala “Saab” 2010. godine holandskom proizvođaču luksuznih sportskih automobila “Spajker”, ali je GM ostao akcionar u švedskoj kompaniji i njen najveći snabdjevač dijelovima i motorima.

Imovina bankrotiranog “Saab-a” u junu je prodata kinesko-švedskoj investicionoj grupaciji “NEVS”, koja želi da pretvori ovu kompaniju u proizvođača električnih automobila.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!